Additieven

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 30 okt 2012 om 16:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Additieven
Additieven.jpg
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Originele auteur: Pim Spoor en Julian van Zanten
Jaar: 2009
Wikipedia link: Additives

Inhoud

Beschrijving

Het woord additief is afkomstig van het Latijnse werkwoord addere, wat betekent: toevoegen. Een additief in het algemeen is een (meestal kleine) hoeveelheid van een eerste stof die aan een tweede stof wordt toegevoegd om de eigenschappen van die tweede stof te veranderen.

Toepassingen

Vezelversterkers

Versterken de kunststof afhankelijk van de lengte en de effectiviteit van de vezel. De treksterkte en elasticiteit zijn eigenschappen die beter worden. Glasvezel (glass fibre) wordt onder meer toegepast in hengels en ski’s.

Kleurstoffen

Geven een kleur aan de kunststof en kunnen soms ook bescherming tegen UV licht bieden. Kleurstoffen komen voor in bijvoorbeeld kleren, verf, papier en zeep.

Thermostabilisatoren

Thermo stabilisatoren worden gebruikt om verkorting van ketens onder invloed van hitte, dat lijdt tot verlies van sterkte, stijfheid en flexibiliteit, te voorkomen. Wordt vooral gebruikt in pvc en ook bijvoorbeeld pet-flessen.

UV-bestendigheid

Door absorptie van de UV straling in de buitenste laag van de kunststof, wordt het binnenste gedeelte beschermd tegen de voor kunststof schadelijke straling. De korte, energierijke UV stralen worden in lange energiearme straling omgezet. Donkere kleuren en een groter oppervlak hebben meer UV absorberende stoffen nodig.

Vlamdodende middelen

Brandbestendig shirt

Voor bepaalde doeleinden is het noodzakelijk om middels vlamdovende middelen, de brandbaarheid van een polymeer, rookontwikkeling en de ontvlambaarheid van een kunststof te reduceren. In tegenstelling tot andere additieven, verslechteren vlam vertragers de mechanische eigenschappen van een polymeer. Wordt bijvoorbeeld gebruikt bij brandweerhelmen.

Antistatica

Antistatica

Een eigenschap van kunststoffen is een hoge oppervlakteweerstand welke kan leiden tot het opbouwen van elektrostatische ladingen aan de oppervlakte van een product. Deze lading trekt stof aan, welke zich op een product kan gaan verzamelen. In extreme gevallen kan vonkvorming zich voordoen, tijdens het verder verwerken van een gereed product. In een dergelijk geval kan antistatica ingezet worden om de oppervlakteweerstand te verlagen en op die manier het opbouwen van een elektrostatische lading te verkleinen.

Antiblock middelen

De folieindustrie is de grootste verbruiker van antiblock additieven. Onder "blocken" wordt verstaan het samenkleven van folies onder invloed van warmte en druk. Antiblock additieven bestaan vaak uit mineralen zoals krijt (CaCo3) en talk als actieve ingrediënt. Voor bijzondere toepassingen en eisen (zoals blijvende transparantie, krasbestendigheid) komen er steeds meer organische antiblockmiddelen op de markt.

Kiemvormers

Kiemvormers vergroten de neiging/tendens van kristallijne polymeren, om sneller te kristalliseren tijdens het afkoelproces. Een hogere graad van kristalliniteit verbetert tevens bepaalde eigenschappen zoals transparantheid, stijfheid etc. Ook kan het toevoegen van kiemvormers de cyclustijd verkorten, in het geval van spuitgietartikelen.

Weekmakers

Weekmakers worden aan een stof toegevoegd om het flexibeler te maken.

Voordelen

De voordelen zijn natuurlijk al erg duidelijk. Men kan de kunststoffen zo aanpassen of veranderen totdat ze vrijwel aansluiten bij de wensen van de ontwerper. Het is niet altijd mogelijk en ook de ontwerper kan niet alles eisen, maar men kan vaak de eigenschappen van de kunststoffen verbeteren. Daarnaast wordt ook gelijk de levensduur van een kunststof verlengd, omdat de eisen van de kunststoffen mooi aansluiten. Dan kunnen ze ook langer worden gebruikt. Daarnaast is het ook een eenvoudige manier van aanpassen van kunststoffen, vergeleken met de methoden die nog beschikbaar zijn naast de additieven. En de additieven kunnen ook nog gerecycled worden. Dat is erg gunstig voor een kunststof. Kortom: de additieven zijn een handige methode om een kunststof te verbeteren. Maar alle voordelen hebben ook zo hun nadelen, zoals hier onder zal worden beschreven.

Nadelen

De productie van additieven met kunststoffen is nogal complex en moeilijk te berekenen. Bij een kleine miscalculatie heb je gelijk al een heel ander effect op het kunststof. Daardoor is het ook erg belangrijk dat de productie erg zorgvuldig verloopt. Alleen de gassen van de ene additieven kunnen bij een nabij liggende productie, voor een andere kunststof, al reacties leveren. Om deze redenen is het ook erg gevaarlijk. Als men even niet oplet. Heeft men gelijk al gevaarlijke neveneffecten. Zoals dat bij de vlamverdovende middelen het geval is. Bij deze additieven is alleen al de productie erg gevaarlijk, als dan ook nog de verkeerde verhoudingen zijn gemaakt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld bij het vlamvatten van de kunststof. Dan kunnen er giftige gassen ontstaan wat zeker niet goed is voor de gezondheid. Niet alleen de productie wordt bepaald door de additieven, maar ook de afwerking. De eigenschappen van de kunststof zijn veranderd en dat bepaald ook weer de oppervlaktebehandeling. Vooral bij de antistatica is dat erg lastig. Omdat hier natuurlijk de oppervlakte eigenschappen zijn veranderd. Bij de productie moet met veel factoren rekeningen worden gehouden. Wanneer men een additief toevoegt worden de eigenschappen en soms ook de kleuren veranderd. Als men naderhand nog kleurstoffen er bij wil doen, worden die kleuren gemengd met de additieven. Dus krijg je niet altijd het gewenste effect. Omdat de additieven zelf ook met de kleurstoffen reageren. Zo krijg je allemaal verschillende verhoudingen en stoffen waar je rekeningen mee moet houden. Omdat elke stof wel een beetje met elkaar reageert. Naast de productie en het gebruik hebben de additieven ook op het gebied van milieu erg veel nadelen. Zoals hieronder wordt besproken.

Milieuaspecten

De additieven nog steeds erg schadelijk. Daarnaast is er nog steeds erg veel kritiek op de additieven, want het zijn meestal schadelijke stoffen die worden gebruikt. Dat maakt de productie erg schadelijk en ook het gebruik. Want veel kunststoffen komen in verbinding met eten, dus daarmee ook het gif. Daarom moet er ook goed op de productie en de afwerking worden gelet. Dus dat de verhoudingen van alle stoffen goed zijn en dat deze dan ook niet meer vrijkomen. Vooral bij de FR is het erg opletten geblazen. De productie zelf is er giftig en ook de gassen die bij het branden vrijkomen zijn niet erg milieuvriendelijk. Om deze redenen worden milieuvriendelijke stoffen erg op prijs gesteld. En worden er zelfs wetten voor gemaakt voor de productie van additieven. Maar nog steeds is er steeds meer onderzoek naar de schadelijkheid van additieven. Uit deze onderzoeken komen steeds meer vervangers voor de bestaande additieven, zoals talk, krijt, aluminium en magnesium. Gelukkig zijn de meeste additieven wel recyclebaar. Door de strenge productie en wetgeving is het namelijk zonde om de additieven zomaar weg te gooien. Daarom worden de meeste bewerkte kunststoffen weer hergebruikt in de nieuwe producten. Tenminste, zover het hergebruikt kan worden. Maar ook bij het hergebruik is het weer noodzakelijk om de verhoudingen en andere milieuaspecten in de gaten te houden.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen