Antislip

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 30 okt 2012 om 16:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Antislip
Antislip.jpg
Eigenschappen
Categorie: Producteigenschappen en -functies
Originele auteur: Eva Hofland en Peter Sikkens
Jaar: 2010

Inhoud

Beschrijving

Antislip zijn technieken en materialen die erop gericht zijn de wrijvingscoëfficiënt van een oppervlak sterk te vergroten en hiermee over het algemeen de veiligheid van producten te verbeteren. De wrijvingscoëfficiënt is afhankelijk van een viertal factoren: De viscositeit van een mogelijk aanwezige vloeistof, het snelheidsverschil tussen twee oppervlakken, de druk waarmee de oppervlakken elkaar raken en de ruwheid van beide oppervlakken. Aangezien een ontwerper over het algemeen geen invloed kan uitoefenen op de viscositeit, de snelheid en de druk, is de enige optie de ruwheid van de oppervlakken aan te passen. De grootste wrijvingscoëfficiënten worden gevonden aan beide extremen. Zeer gladde of zeer stroeve oppervlakken. In het geval van zeer gladde oppervlakken vind er tussen de twee oppervlakken adhesie plaats. Het is deze adhesie die zorgt voor de antislip. (Voorbeeld: 2 glasplaten op elkaar.) Als er twee oppervlakken contact maken die ieder een zeer grove structuur hebben vind er hobbelwrijving plaats. (Voorbeeld: een voetbalschoen met noppen op een voetbalveld.) Het figuur hieronder laat dit zien.
Antislip2.jpg
Als er water of een andere vloeistof bij betrokken is dan werkt de adhesieve wrijving niet meer. Dit omdat, als er een vloeistoflaag (een film) op een glad oppervlak ligt, er geen onderling contact meer is tussen twee oppervlakken. Het contact wat onstaat is object A-vloeistof-object B. Een ruw oppervlak heeft als effect dat als er een vloeistoffilm op aanwezig is, deze film dunner kan zijn dan de ruwheid van het materiaal waar de film zich op bevindt. De toppen van de minuscule texturen steken boven de vloeistoffilm uit. Hierdoor houden de oppervlakken van de twee objecten rechtstreeks contact met elkaar waardoor de grip gehandhaafd blijft. Het verloop van wrijving bij veranderende ruwheid en filmdikte is weergegeven in het figuur hieronder.
Antislip3.jpg

Proces

Zichtbaar:

Schuren

Prijsindicatie: €10,- p/25m2 De goedkoopste en een van de eenvoudigste technieken om de wrijvingscoëfficiënt van een oppervlak te verhogen is het schuren of frezen van een oppervlak. Door deze behandeling worden er fijne groeven in de bovenlaag gevormd, waardoor de ruwheid van dit oppervlak toeneemt. Hoewel deze techniek erg goedkoop is, heeft zij als grote nadeel dat het oppervlak wordt beschadigd. Om deze reden zal deze techniek vooral toegepast worden op niet zichtbare oppervlakken.
Antislip4.jpg

Antislip5.jpg
Boven: onbehandeld; onder: behandeld.

Verf met korrel

Prijsindicatie: €75,- p/25m2 Bij deze techniek wordt het te behandelen oppervlak bedekt met een laag verf waar korrels doorheen zijn gemengd. Door deze korrels aan de verf toe te voegen zal de verf in plaats van glad op te drogen een zekere structuur krijgen. Voorbeelden van mogelijke korrels zijn zand, glas of rubberbolletjes. Iedere korrelsoort zorgt voor een bepaald soort ruwheid. Toepassingen van deze antislipbehandeling zijn bijvoorbeeld de wegmarkeringen op straat en de vloeren van parkeergarages. Het voordeel van deze behandeling is dat het een erg goedkope en eenvoudig verkrijgbare techniek is. Het nadeel dat het oppervlak geverfd moet worden en dit dus geen onzichtbare oplossing is.
Antislip6.jpg

Antislip7.jpg
Boven: onbehandeld; onder: behandeld.

Grip tapes

Prijsindicatie: €7,50 p/18m Voor kleinere oppervlakken is het gebruik van grip tape een goedkope oplossing. Deze tapes zijn bedekt met een soort schuurpapier, waarvan de grove structuur voor extra grip zorgt. Deze tapes worden vooral toegepast op traptreden, maar ook op boten en vrachtwagens. Deze tapes zijn natuurlijk goed zichtbaar. Dit kan als een nadeel beschouwd worden, maar wordt ook als voordeel gezien. De tape is namelijk in felle kleuren en in een reflecterende variant verkrijgbaar waardoor de tape als waarschuwingsstrip gebruikt kan worden.
Antislip8.png

Onzichtbaar of transparant:

Structuurverandering

Prijsindicatie: €55,-/5L Een speciaal ontwikkeld preparaat etst miniscule groeven in het te behandelen oppervlak, waardoor het oppervlak een microscopische structuurverandering ondergaat. Deze verandering is niet zichtbaar, maar omdat de geëtste groeven wel een verhoging van wrijving veroorzaken zal het oppervlak veilig en slipvast worden. Deze methode wordt toegepast op natuursteen en tegels, bijvoorbeeld in zwembaden, bedrijfskeuken en winkelcentra. Het voordeel van deze coating is dat het een onzichtbare coating is, het nadeel dat het wel een dure oplossing is.
Antislip6.jpg

Antislip5.jpg
Boven: onbehandeld; onder: behandeld.

Epoxyhars

Prijsindicatie: €80,- p/25m2 Deze coating bestaat uit een epoxyhars samenstelling en is spuitbaar. In plaats van een microscopisch netwerk van groeven in het oppervlak te etsen zal de epoxyharscoating zelf dit netwerk vormen. Er wordt dus een extra laagje op het oppervlak aangebracht. Het voordeel van deze coating is dat deze spuitbare coating geschikt is voor creatieve toepassing omdat zij overal waar men een veilig, slipvast oppervlak wenst te gebruiken is. Deze coating kan gebruikt worden op natuursteen, beton en kunststeen.
Antislip6.jpg

Antislip7.jpg
Boven: onbehandeld, onder: behandeld.

Nano

Prijsindicatie: €175,- p/25m2 Ieder oppervlak heeft miniscule poriën en groeven. De nanocoating zal in deze groeven trekken en zal bij een droog oppervlak geen effect hebben. Echter, als dit oppervlak nat wordt zal de coating uitzetten, waardoor het ondanks het water een ruwe structuur op het oppervlakte vormt. Zo zal de gebruiker alsnog genoeg grip hebben op de natte ondergrond. Het grote voordeel van deze coating is dat zij op bijna ieder gewenst oppervlak bruikbaar is, zoals op glas, vinyl, hout, metaal en steen. Tevens is zij net als de andere coatings transparant, maar ook leverbaar in kleur. Deze coating wordt toegepast op oppervlakken die glad worden als zij nat zijn.
Antislip13.png

Antislip14.png

Antislip15.png
Boven: onbehandeld; midden: behandeld droog; rechts: behandeld nat.

Voordelen

Alle oplossingen voor slip problemen zijn op zichzelf effectief in het vergroten van grip, en daamee het verbeteren van de veiligheid.

Nadelen

Op één oplossing na zijn alle methodien die toegepast kunnen worden om antislip te verkrijgen zichtbaar met het blote oog. Zelfs het aanbrengen van een transparante epoxylaag is zichtbaar en tast het uiterlijk van het behandelde oppervlak aan. Een ander groot nadeel is dat antislip behandelingen nooit permanent zijn. Griptapes en opgespoten lagen slijten na verloop van tijd af, en geëtste oppervlakken verliezen de effecten ook door gebruik. Antislip moet dus om de zoveel tijd opnieuw worden aangebracht. Dit kan varieren van 3 tot 10 jaar.

Milieu- en gezondheidsaspecten

  • Schuren/Frezen

Het afschuren of frezen van oppervlakken is niet slecht voor het millieu, er worden geen bijtende of gevaarlijke stoffen gebruikt.

  • Verf en korrel

Het werken met verf- en epoxyharscoatings is zowel slecht voor de gezondheid als slecht voor de omgeving. De stoffen zijn irriterend voor de ogen, de huid en zeer schadelijk bij inslikken. Epoxyhars is schadelijk voor in water levende organismen. Structuurveranderende chemicalien werkt met anorganische zuren en is daarmee slecht voor het milieu.

  • Bekleden

Het bekleden van oppervlakken met andere materialen is op zich niet schadelijk voor de omgeving. De lijmen die gebruikt worden om deze oppervlakken aan te brengen worden hier niet gespecificeerd.

Leveranciers en kenniscentra

  • NonSlip

Alphen aan den Rijn Tel: 0172 493535 info@nonslip.nl of www.nonslip.nl

  • Grip AntiSlip

Grip AntiSlip Mijdrecht Tel: 0297 526166 info@gripantislip.com of www.gripantislip.com

  • FSI - Floor Safety Innovations

Zoetermeer Tel: 079 3434670 fsi@antislip.nl of www.antislip.org

Advanced engineering design door Anton van Beek ISBN-10: 90-810406-1-8

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen