Bamboe

Uit Technotheek
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 9 apr 2012 om 20:41
Ga naar: navigatie, zoeken
Bamboe
Bamboe.jpg
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Nummer: 2.46.05
Originele auteur: Pascalle ten Cate en Mieke Evers
Wikipedia link: Bamboo


Inhoud

Handelsnamen

Bamboe:Geslachtgroep (tribus) > Grassen (Gramineae) > supertribus Bambusodae > onderfamilie (Bambusoideae)

Beschrijving

Bamboe is een grassoort bestaande uit 1500 soorten, met een wereldwijde natuurlijke plantage van 20 miljoen hectare. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleisisch.

Eigenschappen

Een doorsnede van een bamboestronk
Bamboe is een snel groeiende plant met een maximale snelheid van 124 cm per dag.

Bamboe heeft een compacte vezelstructuur, waardoor deze als bouwmateriaal minder zet en krimpt dan de meeste houtsoorten. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten. Bamboe heeft een harde buitenkant, dit in tegenstelling tot hout wat een harde binnenkant heeft en een zachte buitenkant. Bamboe is hierdoor een stuk flexibeler en kan goed trillingen opvangen.

 • Elasticiteitsmodulus: 1,5.104 tot 2,5.104 N/mm2
 • Treksterkte: 80 tot 200 N/mm2

Leveringsvormen

 • Onbewerkte bamboe als constructiemateriaal (eventueel gelakt)
 • Bamboetexiel
 • Bamboepapier
 • Geschaafde bamboestroken die geperst zijn in een balkvorm (met chemische toevoegingen)
 • Bamboe - Biobrandstof

Be- en verwerkingstechnieken

Textiel

 1. Behandeling bamboe (schaven)
  1. Koken met natuurkleur
  2. Verlijmen met natuurlijke stoffen
  3. Weven (milieuvriendelijk)
 2. Mechanisch pletten
  1. Vezels kammen en spinnen
  2. Milieuonvriendelijke toevoegingen
  3. Weven (milieuonvriendelijk)

Constructiemateriaal

 1. Bamboe wordt in strips gezaagd
 2. buitenste groene schil wordt verwijderd
 3. Na droging nogmaals schaven
 4. Kleur verkrijgen door langdurig koken, suikeroxidatie, of het toevoegen van een kleurstof
 5. Strips verlijmen en in platen geperst.

Papier

 1. Bamboe wordt in strips gezaagd
 2. koken/bleken
 3. vermalen tot pulp
 4. Pulp en lijm vermengen
 5. vellen maken
 6. drogen

Biobrandstof

 1. Biomassa converteren naar Biobrandstof door katalyserende chemische reactie
 2. Gas mix van CO en waterstof(vloeibare koolwaterstoffen (150 – 200 C))

Toepassingen

Bamboe wordt op veel verschillende manieren gebruikt. De volgende toepassingen zijn voor industrieel ontwerpers vooral interessant: in de bouw, als textiel, als papier en in diverse producten.

Vliegveld Madrid
Vliegveld Madrid

In de bouw en in producten wordt bamboe vooral gebruikt ter vervanging van hout. De grote onbewerkte stammen worden vooral als constructiemateriaal gebruikt en de geperste houten planken als betimmering/afwerking. Ook zijn er bamboe vloeren en andere interieurproducten te krijgen. Het gebruik van bamboe is nog enigszins in opkomst, maar er zijn al diverse grote projecten geweest waar bamboe is gebruikt. Zo is het plafond van het vliegveld van Madrid geheel van bamboe gemaakt (zie afbeelding). Een bamboevloer is bij de meeste vloerspeciaalzaken te verkrijgen.

Binnen de textielindustrie is het gebruik van bamboe nog in opkomst. Op dit moment worden er vooral fair-trade kleding en dergelijke van gemaakt, maar in principe is bamboetextiel op dezelfde manier te gebruiken als katoen. Bamboe wordt nog niet veel gebruikt door de grote modehuizen, maar vooral door alternatievelingen. Hierdoor is bamboekleding nog niet echt bij het grote publiek bekend. Ook is het imago van bamboe nog niet echt ‘hip’, waardoor een verkeerd beeld van bamboekleding ontstaat. Bamboekleding ziet er precies hetzelfde uit als kleding van bijv. katoen, dus dit imago is enigszins onterecht.

Het gebruik van bamboe in de papierindustrie is vooral in Azië gebruikelijk, omdat daar meer bamboe groeit dan in bijvoorbeeld Europa. Bamboepapier is van hoge kwaliteit.

Voordelen

Bamboe is voor hout een zeer goed alternatief. Omdat bamboe veel sneller groeit dan hout is het gemakkelijker te produceren. Door de compacte vezelstructuur is het sterker dan hout, en het is voor dezelfde toepassingen te gebruiken. Als alternatief voor katoen en andere textielsoorten biedt bamboe vele voordelen. Zo ademt bamboetextiel meer, neemt het meer vocht op en is het hypoallergeen.

Nadelen

Bamboe heeft relatief veel bewerking nodig voordat het gebruikt kan worden. Ook moet bamboe meestal worden geïmporteerd uit verre landen; dit brengt veel transportkosten met zich mee. Daarnaast is de controle op het productieproces vaak nog slecht omdat dit in derdewereldlanden gebeurd, en kan het dus zijn dat er allerlei milieuonvriendelijke stoffen worden toegevoegd.

Als het verwerken van bamboe tot textiel op de milieuvriendelijke manier gebeurd, is het een zeer kostenintensief proces. Daarnaast ontstaat er bij de bewerking van bamboe relatief veel afval, en dat brengt ook weer extra kosten met zich mee.

Milieuaspecten

De invloed van de be- en verwerking van bamboe op het milieu is deels afhankelijk van de toepassing. Bij milieuonvriendelijke verwerking worden vaak chemische stoffen toegevoegd om bamboe te persen in mallen of bamboe te spannen tot garen. Daarnaast zou bamboe op een natuurvriendelijke wijze geproduceerd kunnen worden, maar als het vervolgens moet worden vervoerd over een grote afstand dan is dit product alsnog niet milieuvriendelijk. Als bamboe op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd wordt, dan is het wel een duur product.

Bedrijven

Naam Plaats
MBC (Moso Bamboe Concepten) Hoorn
Plyboo Zaandam
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen