Effectlakken

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Effectlakken
Effectlakken.png
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Handelsnamen: The Alsa Corporation (USA), Duplicolor, Motip
Originele auteur: Annet Kodde en David Young
Jaar: 2009
Wikipedia link: Paint

Inhoud

Handelsnamen

The Alsa Corporation (USA), Duplicolor, Motip.

Beschrijving

Lakken gebruikt voor het maken van kleureffecten en oppervlaktebehandeling van materialen. Een lak is een spuitbare vloeistof, in feite een hooglans verf.

Eigenschappen

De lak heeft veel verschillende fysische eigenschappen omdat er zoveel soorten van zijn. Elke lak zorgt voor een goede aanhechting aan het materiaal en een dichte afwerking aan het oppervlak. Fabrikanten hebben uitgebreide informatie over de eigenschappen van specifieke lakken.

Verven, en dus ook lakken, bestaan uit meerdere componenten, waaronder pigmenten, een bindende stof, een oplosmiddel en additieven. De pigmenten geven de verf zijn kleur, doordat ze een verschillende absorptiewaarde van licht hebben. Tevens zorgen pigmenten voor duurzaamheid en bescherming tegen corrosie. Ook verbeteren ze de kracht en adhesie, veranderen ze de glanswaarde en de toepassingsmogelijkheden. De grootte van de pigmenten zijn van belang op de werking ervan, net als de vorm. Zo zijn er bol-, kegel en plaatvormige pigmenten. Kostbare pigmenten zijn bijvoorbeeld gemaakt van aluminium en mica. Er bestaan dispergeermiddelen die er voor zorgen dat de pigmenten beter worden verspreid. Zodoende wordt hetzelfde effect bereikt, maar met een minder grote hoeveelheid pigmenten, waardoor de kosten dalen.

Het bindmiddel houdt de pigmenten in vloeibare vorm en zorgt ervoor dat de lakken zich op het oppervlak hechten, in feite is zij de ruggengraat van de verf. Bindmiddelen worden gemaakt van natuurlijke harsen, zoals lijnzaad of katoenzaad, maar ook van kunstmatig stoffen zoals methylmethacrylaat en polyurethaan. Het bindmiddel bepaalt ook het drogingmechanisme welke bepaalt hoe sterk de lak is en of zij goed hecht. De bindmiddelen worden gemodificeerd met weekmakers, crosslinker, additieven en katalysatoren. Deze beïnvloeden de eigenschappen zoals duurzaamheid, cohesie, adhesie en corrosieweerstand. Lakken bestaan uit lange ketens, door stoffen toe te voegen verstrengelen deze ketens, waardoor de eigenschappen dus veranderen.

Het oplosmiddel in de lak is een soort overdrachtsmedium. Ze verandert het bindmiddel en de werking van het bindmiddel en de pigmentoverdracht wanneer deze op een oppervlak wordt toegepast. Voorbeelden zijn ruwe olie of koolwaterstoffen, maar ook ketonen, esters, alcoholen en water. Het wordt bij lakken de thinner genoemd.

Additieven, tot slot, zorgen voor de afwerking, ze hebben een invloed op de fysische en chemische eigenschappen. Additieven kunnen kreuken en verbleken voorkomen, tevens verbeteren ze de glans en chemische resistentie van de lakken. De verschillende componenten van de lak zorgen voor verschillende effecten en eigenschappen. Door componenten met elkaar te mengen en combineren kan men tot heel veel verschillende lakken komen.

Leveringsvormen

In spuitbussen leverbaar. De verf kan ook in speciale spuitcabines opgespoten worden door middel van spuitgeweren.

Be- en verwerkingstechnieken

Om een oppervlak te kunnen lakken moet er allereerst een goede grondlaag zijn. Allereerst wordt het materiaal ontvet, geschuurd en glad gemaakt. Vervolgens kan de grondlaag aangebracht worden. Ook deze laag wordt goed glad geschuurd. Daarna kan je de laag weer schuren en gronden en tenslotte wordt de lak in verschillende dunne lagen opgebracht in kruislagen, waarbij een aantal dunnen lagen beter zijn dan een enkele dikke laag. Een goed resultaat hangt af van een gladde onderlaag en de hoeveelheid dunne lagen. Voor een hoogglanslaag moet het gelakte oppervlak nogmaals geschuurd en afgelakt worden. Voor het schuren kan gebruikt gemaakt worden van schuurpapier van P2000. Na het lakken kan het oppervlak gepoetst worden met een machine.

Toepassingen

Een voorbeeld van effectlakken
Een voorbeeld van effectlakken

Het effectlakken is op veel materialen van toepassing. Zowel hout, metalen, plastics, keramieken en textiel zijn te behandelen. Er zijn vele soorten effecten realiseerbaar. Onderverdeeld in 4 categorieën:

  • Thermodynamische effecten
Glow in the Dark
Hittebestendig / Brandwerend
Warmtegevoelig
  • Texturele effecten
Suède
Rubber
Zijde
  • Optische effecten
Kameleon
Chroom & Goud
Marmer
Raindrop
Spinrag
Hout
Glitter
Spiegel
Kleurverdraaiende kristallen
Craquelé
Parelmoer
  • Beschermende effecten
Kindvriendelijk
Antigraffiti
Krasvast
Brandwerend
Roestwerend

Voordelen

Effectlakken zijn breed toepasbaar op verschillende materialen, mits verschillende voorbehandelingen worden toegepast. Het resultaat is, afhankelijk van soorten of combinaties, zeer aansprekend. Na het spuiten droogt de lak zeer snel en hard ze goed uit. De lak zorgt, afhankelijk van welk soort, voor goede bescherming tegen weer, vocht, krassen, aanhechting van graffiti en vuur. Ook zijn er kindvriendelijke lakken voor speelgoedtoepassingen. Daarnaast zijn natuurlijke materialen meestal duurder dan namaak, zoals marmer.

Een voorbeeld van effectlakken

Nadelen

De lak opbrengen vereist handigheid en lakken is een arbeidsintensieve techniek, waardoor het veel tijd kost.

Milieuaspecten

Er zijn lakken op water basis en op thinner basis. De lakken op waterbasis zorgen voor minder nevel waardoor er minder last van schadelijke stoffen is. In principe zijn echte beide lakken schadelijk, maar tegenwoordig worden steeds meer milieuvriendelijke lakken ontwikkeld.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen