Elektrische aandrijving

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 30 okt 2012 om 15:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektrische aandrijving
Renault Twizy2.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Handelsnamen: Elektrische tractie, elektrische aandrijving
Originele auteur: Dion Hofsté en Olivier Maas
Jaar: 2011
Wikipedia link: Elektrische tractie

Inhoud

Beschrijving

Elektrische energie wordt omgezet in mechanische energie.

Eigenschappen

De natuurkundige eigenschap waar gebruik van wordt gemaakt in elektromotoren betreft de kracht van een magnetisch veld op een bewegende lading. Dit houdt in dat er een spoel, waardoor een stroom loopt, zich bevind in een magnetisch veld. De spoel zal dan zelf ook een magnetisch veld opwekken, waardoor er lorentzkrachten ontstaan. Hierdoor gaat de spoel draaien en kan er een as worden aangedreven.

Leveringsvormen

Sub-systeem. Elektromotoren worden in zijn geheel aangeleverd, soms als standaard op de markt te verkrijgen en soms wordt een elektromotor naar de eisen van de klant ontwikkeld.

Be- / Verwerkingstechnieken

Elektromotoren worden in veel verschillende afmetingen geleverd. Deze zijn bijna altijd onderdeel van een groter geheel, dus ze zullen dus als halffabrikaat verder verkocht worden. De fabricage van een elektromotor bestaat voornamelijk assembleren van de verschillende onderdelen. Zo moet de stator(staal/aluminium), rotor(staal/alumium) en de spoel(koperdraad) verbonden worden. Als geheel wordt de elektromotor beschermd door het onder te dompelen in een vernis op polyester basis. Deze hardt uit in een oven.

Toepassingen

Er zijn vele verschillende soorten elektromotoren. Van hele grote tot hele kleine die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in horloges. Het eerst wordt gedacht aan vervoermiddelen als: elektrische auto’s, hybride auto’s, elektrische fietsen, scootmobielen, de Segway, elektrische scooters, treinen en monorails, elektrische bussen en boten. Maar dit is nog lang niet alles waar elektrische aandrijving in voorkomt, veel huishoudelijke apparaten zijn ook elektrisch aangedreven; te denken aan de stofzuiger, de elektrische tandenborstel, het scheerapparaat, staaf- en handmixers, ventilatoren, elektrische grasmaaiers, boormachines, et cetera.

Voordelen

Enkele voordelen zijn het gewicht en de afmetingen van de elektromotor. Deze zijn allebei veel kleiner dan de reguliere verbrandingsmotor. Tevens brengt een dergelijke elektromotor erg weinig geluid met zich mee, wat erg gunstig is voor de geluidsoverlast. Een snelle acceleratie is met name voor de vervoermiddelen een erg groot voordeel. Op deze manier kunnen elektrische auto’s ook qua prestaties goed mee met de auto’s met verbrandingsmotor. Vanwege de geringe hoeveelheid bewegende onderdelen heeft een elektromotor weinig onderhoud nodig. Het grootste voordeel is echter de milieuvriendelijkheid. Er is namelijk geen directe CO2-uitstoot.

Nadelen

De relatief kleine actieradius van een elektromotor is een van de nadelen. Deze bedraagt bij elektrische auto’s ongeveer 200km. Zoals in het vorige kopje al is genoemd is een elektromotor erg stil. Dit zal in het verkeer echter gevaarlijk kunnen zijn. Ook zullen echte liefhebbers het geringe geluid niet op prijs stellen. De oplaadtijd van een elektrisch vervoermiddel duurt normaal gesproken enkele uren, dit is vele malen langzamer dan het ‘opladen’ van een verbrandingsmotor. Hier zijn echter ontwikkelingen in, zodat er in de nabije toekomst de oplaadtijd slechts minuten zal bedragen. Tevens zijn er nog erg weinig oplaadpunten beschikbaar. Met name het milieuonvriendelijke productieproces is een erg groot nadeel, hiervoor worden nog steeds voornamelijk kernenergie en energie uit fossiele brandstoffen gebruikt.

Milieuaspecten

De elektromotor heeft geen directe milieubelasting. Dit betekent dat de motor zelf geen directe CO2-uitstoot heeft. Indirecte milieubelasting is echter ook van belang voor de elektromotor. De opwekking van de energie die nodig is om de motor te fabriceren gebeurt nog steeds voornamelijk door kernenergie en energie uit fossiele brandstoffen. Wanneer de motoren alleen door wind-, water- of zonne-energie geproduceert zouden worden, zou de elektromotor bijna helemaal optimaal werken. De productie van de accu’s brengt ook enige problemen met zich mee. Accu’s raken op den duur uitgeput en zijn dan aan vervanging toe. De hoofdbestanddelen van de accu’s bestaan uit eindige metalen, die dus op zullen raken. Hiervoor is nog steeds geen efficiënte oplossing gevonden.

Filmpjes

Leveranciers en kenniscentra

Er zijn verschillende leveranciers van elektromotoren. Bedrijven die actief zijn op de elektromotorenmarkt zijn onder andere het Zweeds-Zwitserse ABB en het Duitse Siemens.

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen