Elektroforetische displays

Uit Technotheek
Versie door Gea (Overleg | bijdragen) op 7 jul 2012 om 16:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektroforetische displays
Elektroforetisch.jpg
Eigenschappen
Categorie: Producteigenschappen en -functies
Originele auteur: Willem Haanstra en Yolanda Koevoets
Jaar: 2010
Wikipedia link: Electronic paper

Inhoud

Inleiding

Elektroforetisch papier, ofwel E-paper, is een beeldschermtechnologie waarbij de individuele pixels van een display door middel van een elektrisch veld geschakeld worden. Anders dan bij conventionele platte displaytechnieken, waarbij een backlight nodig is om de pixels te verlichten, reflecteert elektroferetisch papier licht, net als gewoon papier. Hierdoor blijven elektroforetische displays goed leesbaar bij veel omgevingslicht, zoals buiten in de volle zon. Wanneer er geen spanning op de pixels worden aangebracht, blijft het laatste beeld op de display bewaard. Enkel het veranderen van de inhoud van de display kost energie. Dit effect heet bistabiliteit en maakt de technologie zeer energie-efficiënt wanneer de informatie op de display statisch blijft.

Beschrijving

Er vallen verschillende displaytechnieken onder de naam Elektroforetisch. Momenteel zijn de vier belangrijkste technieken:

Microcapsules

E-paper wekend met de microcapsulestechniek bestaat uit een display met daarin miljoenen capsules (1) ter grootte van ongeveer 40 μm. Deze capsules, gevuld met een transparante olie (3), bevatten positief geladen witte inktbolletjes (2) en negatief geladen zwarte inktbolletjes (4). Hieronder liggen elektrodes (5). Door de elektrodes van lading te laten veranderen zullen afwisselend de zwarte of witte bolletjes naar de bovenkant van het display komen. Wanneer er dan licht op de reflecterende laag (6) valt zal dit door de transparante bovenlaag (7) schijnen, dit resulteert in een wit, zwart of zwart/wit uitziend bolletje. Met deze technologie kunnen ook kleuren worden weergegeven, hiervoor moet echter een RGB-kleurenfilter worden aangebracht, 1 kleurpixel zal dan bestaan uit 3 zwart-witpixels met hierover een kleurfilter.
Eigenschappen:

  • Bistabiliteit:

Wanneer de inktbolletjes op hun plaats getrokken of geduwd zijn is er geen elektrische spanning meer nodig om dit in stand te houden.

  • Flexibiliteit:

De gehele diplaydikte is tweemaal de diameter van een capsule. Wanneer er daarom een flexibele achterwand wordt gebruikt zal het gehele scherm flexibel zijn.

  • Refresh Rate:

Een pixelschakelsnelheid van 250-500 ms geeft een verversingssnelheid van 4 tot 2 Hz.

  • Energieverbruik:

Alleen bij het verversen van het beeld is een relatief kleine hoeveelheid energie nodig.

  • Bijkomend voordeel:

Grote leeshoek mogelijk door reflectieve bovenlaag.

  • Nadelen:

Door de lage refresh rate is deze techniek niet geschikt voor het vloeiend afspelen van videobestanden en is er een late reactie bij het beschrijven van het display. Omdat er 3 pixels nodig zijn om 1 kleurenpixel te maken is er een relatief laag kleurencontrast.

Toepassingen

Deze normen worden toegepast op alles wat mogelijk kan ontbranden, van vloerbedekking tot kerstbomen tot hele bouwconstructies. Voor elk product bestaan er een aantal standaard testen plus eventuele specifiekere testen. Industrieel ontwerpers hebben veel baat bij deze normen om er zeker van te zijn dat hun product aan de eisen van brandveiligheid voldoet, dit voorkomt genante en kostbare situaties als producten van de markt moeten worden gehaald.

Voordelen

Classificatie

Duidelijke classificatie van de mate van brandveiligheid voor een product is een groot voordeel om een objectieve visie te krijgen. Brandveiligheid is namelijk een relatief begrip, wat door elke producent anders kan worden geïnterpreteerd. Door deze normen ontstaan er gelijkwaardige eisen op het gebied van branveiligheid voor alle (Europese) producenten. Mede dankzij deze classificatie zullen er geen brand­onveilige producten op de Europese markt verschijnen, dit voor de veiligheid voor zowel consumenten als omstanders. Nog een voordeel kan kostenbesparing zijn voor mensen die wel een goed brandveilig product willen ontwerpen. De duidelijke richtlijnen zorgen er namelijk voor dat je een product niet overontwerpt (te brandveilig maakt) en kosten kan besparen op het gebruik van minder (dure) materialen.

Nadelen

Brandveiligheid testen zijn erg kostbaar en moeten meerdere keren uitgevoerd worden om zeker te zijn van de uitslag, dit kan veel tijd in beslag nemen (3 a 4 weken). Door deze wachttijd moet de fabrikant wachten om zijn product op de markt te brengen wat weer kosten met zich meebrengt.

Milieuaspecten

Bij het testen van de brandveiligheid wordt er gekeken welke stoffen er bij de verbranding van een product of materiaal vrijkomen. Zo kan er gekeken worden of er bij brand gevaar is voor het milieu door het vrijkomen van giftige stoffen of rook.

Leveranciers en kenniscentra

In Nederland is slechts Efectis te vinden als kenniscentrum voor het testen van brandveiligheid. Efectis bevindt zich in Rijswijk (ZH), sinds 1 juli 2006 zijn alle activiteiten van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO hierin ondergebracht. In de rest van Europa zijn ook een tiental andere testinstituten te vinden, met enkele werkt Efectis samen, andere zijn concurrenten.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen