Klikverbindingen voor kunststofcomponenten

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 30 okt 2012 om 16:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Klikverbindingen voor kunststofcomponenten
Klikverbindingen4.png
Eigenschappen
Categorie: Producteigenschappen en -functies
Originele auteur: Anke Sesink en Anika Siepel
Jaar: 2009

Inhoud

Beschrijving

Een klikverbinding is een mechanische verbindingsmethode gebaseerd op de elastische vervorming van een materiaal. Er zijn losneembare en permanente klikverbindingen dit is afhankelijk van hoe je de hoeken dimensioneert. Verder is ook de hoogte van de wrijvingscoefficiënt van belang. Hoe hoger deze is hoe meer kracht er nodig is voor het monteren van deze verbinding, dit betekent ook dat de verbinding moeilijker los te halen is.

Demonteerbare verbinding
Permanente verbinding

Formules voor het vormgeven van de hoek van de klikverbinding: Return angle + tan wrijvingscoefficient < 90 à demonteerbaar Return angle + tan wrijvingscoefficiënt > 90 à permanent

Verschillende soorten klikverbindingen:

 • Hefboomklikverbinding
Eenvoudige klikverbinding
Aan één of twee kanten ondersteund

Hefboomklikverbinding Hefboomklikverbinding

 • U- en L-hefboom
Flexibele klikverbinding
Verlengt lengte klikverbinding zonder innemen van extra plaats

U- en L-hefboom U- en L-hefboom

 • Cilindrische klikverbinding
Beide onderdelen kunnen elastisch vervormen. Het is bijna onmogelijk om uit te zoeken welk elastische vervorming bij welk onderdeel plaats zal vinden. Om deze klikverbinding goed te dimensioneren moet dus rekening gehouden worden met het feit dat de volledige elastische vervorming op één onderdeel kan plaatsvinden.

Permanente verbinding Losneembare verbinding

 • Ball en Socket
Zelfde werking als een kogelgewricht in het menselijk lichaam.
Alleen de socket vervormt omdat de bal veel massiever is.

Ball en socket

Proces

Eerst wordt de klikverbinding als twee losse onderdelen in een matrijs gegoten, hierna is het alleen nog nodig om de klikvinger in het andere onderdeel de drukken met een gepaste kracht. Hierdoor zijn de assemblagekosten erg laag.

Gereedschap

Matrijzen voor het gieten van een klikverbinding.

Materialen

Hieronder staat een tabel met verschillende soorten kunststof die gebruikt kunnen worden voor een klikverbinding. Het is belangrijk om naar de verschillende eigenschappen te kijken zoals kruip, de elasticiteitsmodulus en de treksterkte. Een echte stelregel is er niet voor deze waarden omdat voor elke klikverbinding andere eisen zijn. Ga dus eerst goed na wat je van de klikverbinding wilt en kies dan een materiaal.
Klikverbindingen10.jpg
http://www.ides.com/articles/design/2009/0608_snapfit4.asp

Toepassingen

Klikverbindingen worden in heel veel producten gebruikt, bijvoorbeeld: Shampooflessen, wieldoppen, horloges, pennen, speelgoed, panelen en batterijklepjes.

Voordelen

 • Makkelijk doordat er verder geen extra materialen nodig zijn, er hoeven hoeven geen gaten geboord te worden en alles kan door middel van machines gedaan worden. Er zjin dus geen medewerkers nodig die menselijke fouten kunnen maken.
 • Feedback door ‘klik’. Dit is handig voor de consument die zelf zijn product in elkaar moet zetten. Als je bij een pen bijvoorbeeld een klik hoort, weet je dat de dop er goed op zit.
 • Geschikt voor blinde gaten. Hierdoor kunnen de producten mooi afgewerkt worden.
 • Milieuvriendelijk doordat er bij de assemblage geen extra componenten nodig zijn. Zie verdere uitleg bij milieuaspecten.
Klikverbindingen11.jpg

Nadelen

 • Optreding van kruip en relaxatie. Bij voortdurende belasting kan het materiaal zijn rek of spanning verliezen. Hierdoor zal de klikverbinding afnemen in kwaliteit. Bij kruip zal de klikverbinding losschieten, bij relaxatie wordt deze heel erg slap en zal gaan trillen en geluid kunnen veroorzaken.
 • Verkeerd gemonteerd = makkelijk kapot. Als consumenten de klikvinger op de verkeerde manier monteren zal deze onbedoeld belast kunnen worden en hierdoor kapot gaan. Daarom is het van belang om bij consumentenproducten die thuis in elkaar gezet moeten worden de klikvinger over te dimensioneren.
 • Dure matrijzen. De matrijzen zijn erg duur omdat er veel ondersnijdingen nodig zijn en er gebruik gemaakt wordt van kernen. Dit is voor prototypes dus niet handig. Bij massaproductie zal de dure matrijs snel zijn geld waard zijn omdat in het verdere productieproces veel minder kosten worden gemaakt dan bij andere verbindingsmethoden.

Milieuaspecten

Het is belangrijk voor het ontwerpen van klikverbinding om van te voren goed te bedenken of de verbinding losneembaar moet zijn of niet. Een losneembare klikverbinding heeft namelijk vele voordelen voor het milieu. Onderdelen die kapot zijn kunnen gemakkelijk vervangen worden zonder dat direct het hele product vervangen hoeft te worden. Mocht later toch het hele product wegmoeten dan zijn alle onderdelen (verschillende materialen) makkelijk weer uit elkaar te halen en te scheiden. Deze onderdelen kunnen dan dus makkelijk gerecycled worden.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen