RFID (Radio Frequency Identification)

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 30 okt 2012 om 17:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
RFID (Radio Frequency Identification)
RFID.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: Dirk Dijkgraaf en Jorn van Manen
Jaar: 2009
Wikipedia link: Radio frequency identification

Inhoud

Beschrijving en eigenschappen

De RFID (Radio Frequentie Identificatie) technologie wordt gebruikt om een grote verscheidenheid van objecten (of personen) te identificeren, traceren, sorteren of te beveiligen. Communicatie vindt plaats tussen een reader en een transponder (Chip verbonden met een antenne), de zogenaamde tag.

Tags

RFID tag

Ieder object dat geïdentificeerd wordt via RFID moet voorzien zijn van een tag. De tags worden in diverse vormen en maten geproduceerd zodat ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en omgevingen. De tags kunnen ook geïntegreerd worden in smart cards, labels, horloges en zelfs in mobiele telefoons. De tags worden onderverdeeld in passieve tags en actieve tags.

Passieve tag

Een passieve tag heeft géén batterij aan boord, maar krijgt zijn energie via de radiofrequentiegolven van de reader waarbij de tag zich in het radiofrequentie veld bevindt. Bij passieve tags vraagt de reader de tag(s) uit (interogeren). De radiofrequentie golven van de reader wekken elektriciteit op in de antenne van de tag waarmee een condensator wordt geladen. Wanneer er voldoende spanning is opgebouwd, dan wordt de chip geactiveerd, start zijn programma, leest vervolgens het geheugen en verzendt de gegevens via zijn radio naar de reader.

Actieve tags

Schema actieve tags

Een actieve tag wordt gevoed door een interne batterij. Met deze batterij is de tag instaat meer radiofrequentie energie te leveren en derhalve een grotere afstand te overbruggen. Actieve tags in Lagere Frequentieband, 125 KHz en de Hogere Frequentieband, 13,56MHz, kunnen 5 tot 10 meter overbruggen. Tags toegepast in de Ultra Hoge Frequentie band, 433 MHz en 868MHz en Microwaveband, 2,45 GHz, kunnen in ideale omstandigheden zelfs tussen 100 á 200 meter overbruggen.

Toepassingen

Diefstalpreventie
Personenidentificatie
Productidentificatieg
 1. Diefstalpreventie. voorbeeld: Star City Casino in Sydney gebruikt RFID tags in uniformen om diefstal van deze uniformen te voorkomen. Kartonnen dozen met whisky bevatten RFID Tags waardoor deze beveiligd zijn tegen diefstal.
 2. Personenidentificatie. Het is mogelijk om een Tag in een mens te plaatsen. Deze bevat informatie over je identititeit, rijbewijs, het kan dienen als e-wallet. In Rotterdam bij Baya Beach Club is het mogelijk om iets dergelijks in je arm te plaatsen. Klanten kunnen hier geld op opladen. Tijdens het bestellen van drinken wordt de arm gescand en wordt het geld vanuit daar geïnd.
 3. Productie- en assemblage processen. Informatie over goederen die bepaalde processen passeren verzamelen en daarmee processen beter monitoren.[8]
 4. Een productidentificatie RFID van Wal-Mart
 5. Voorradencontrole en supply chain controle. Walmart gebruikt RFID om voorraden efficiënter te controleren en gegevens sneller verkrijgbaar te stellen tussen verschillende afdelingen en bedrijven.
 6. Medicijnen, tegen vervalsing. Medicijnen worden met RFID chip voorzien om vervalsing te voorkomen.
 7. Bankbiljetten, tegen vervalsing.
 8. Merkproducten, tegen vervalsing. Bijvoorbeeld designer kleren.
 9. Paspoort en andere ID-bewijzen: studentenkaart/collegekaart.
 10. E-cash, Electronische betalingsmiddelen, Mobile payment.
 11. Boarding pass, Entry ticket, vervoerbewijs. Sony’s Felica RFID is een voorbeeld.
 12. Bankpas: (FELICA) / creditcard.
 13. Bonuskaart/ledenkaart van winkelketens.
 14. Dieren/vee identificatie.
 15. Logistieke systemen: registratie van goederen die binnenkomen en uitgaan: havenbedrijven in de VS kunnen 17000 containers identificeren met RFID tags.
 16. Posterij tracking en producten tracking. Kraft Foods gebruikt RFID technologie om klanten die gebruikte dozen van Kraft Foods recyclen te traceren en te belonen.
 17. RFID-implantaat voor patiëntenidentificatie: VeriChip.
 18. Producten identificatie.
 19. Boeken / bibliotheek.
 20. Sleutels. Bijvoorbeeld in autosleutels als startonderbreker of in gevangenissen - en andere beveiligde instellingen - voor het in- en uitloggen van personeel, wat er in combinatie met een tag aan de professionele sleutelbos voor zorgt dat werknemers zich pas uit kunnen loggen als hun werksleutels met beveiligde sleutelring op de juiste plaats hangen.
 21. Personenpositionering (GPS). In Mexico is het toegepast op rechters die risico’s lopen om gekidnapt te worden.
 22. Producten/Halffabricaten kunnen gedurende de hele productieproces getraceerd worden. Dit heeft als voordeel dat ook gemakkelijk een productiefout/probleem kan opsporen. Dit was helaas niet mogelijk voor 25% van de gevallen met barcoding.
 23. Naast diefstalpreventie is het ook mogelijk om foutieve afleveringen te voorkomen. Wanneer goederen een verkeerde route volgen kan het meteen gezien en gecorrigeerd worden, zodat deze naar de juiste eindbestemming kunnen gestuurd worden.
 24. De RFID Tags kunnen de temperatuur van de producten en de omgeving meten. Wanneer de temperaturen niet overeenkomen met de optimale temperatuur (bijvoorbeeld het behouden van vis of koude wijn) kan de temperatuur aangepast worden naar het optimale niveau.

Voordelen

Streepjescode

Voordelen van het toepassen van RFID zijn onder meer:

 • Unieke code zodat ieder individueel object altijd en overal gevolgd kan worden (ook terug)
 • Er is geen fysiek contact nodig (zoals bij bankpasjes)
 • Er is geen zichtlijn nodig (zoals bij de streepjescode)
 • Vele (honderden) codes kunnen in een of enkele seconden worden gelezen
 • Veel grotere afstanden zijn mogelijk dan bij de streepjescode (alhoewel de techniek ook hier grote vooruitgang boekt)
 • Vervalsen van RFID-tags is veel complexer dan de streepjescode.
 • Door de unieke codering wordt productvervalsing (counterfeits) bemoeilijkt en/of snel opgespoord
 • Door weersinvloeden, vuil, etc kunnen streepjescodes (in tegenstelling tot RFID-tags) onleesbaar worden.

Nadelen

Nadelen van RFID zijn onder meer:

 • De privacy kan in het geding komen.
 • Als identificatie-documenten zoals een paspoort een RFID-tag hebben, kunnen regeringen of bijvoorbeeld inlichtingendiensten hier misbruik van maken en mensen monitoren (surveillance)
 • Als het identificatienummer van een RFID-tag geassocieerd kan worden met een individu, kan dit individu gevolgd worden (door marketeers, overheidsfunctionarissen, stalkers, dieven of andere criminelen)
 • Lees/schrijf mogelijkheden van de RFID-tag kunnen het mogelijk maken dat er ongemerkt fraude wordt gepleegd
 • Door het grote (zend/ontvang)bereik kan er 'collision' optreden. Oftewel: Er worden niet bedoelde RFID-tags gelezen die de gegevensverwerking kunnen verstoren.
 • Een ander probleem is tag-collision: als meerdere RFID-chips tegelijk worden geactiveerd, en ze tegellijk hun code versturen, kan de ontvanger de verschillende codes niet onderscheiden. Dit wordt voorkomen door middel van selectieve activatie met behulp van binary tree search methode totdat slechts één tag reageert.
 • Omdat een RFID reader veel informatie genereert is inzet van een speciaal soort software (middleware/edgeware) noodzakelijk, hoewel er steeds meer readers op de markt verschijnen die dit zelf kunnen.
 • Door het weggooien van verpakkingsmateriaal, tickets enz voorzien van een rfid-chip komt het afval zo vol metalen, dat het alleen nog maar als chemisch afval kan worden opgehaald. Het is in ieder geval niet nogmaals te gebruiken.
 • RFID kan medische apparatuur op afstand verstoren

Milieuaspecten

Batterijen in actieve tags zijn niet recyclebaar en daardoor slecht voor het milieu. Ook bevatten ze giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen