Systemen voor knock-down meubelen

Uit Technotheek
Versie door Gea (Overleg | bijdragen) op 7 aug 2012 om 13:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Systemen voor knock-down meubelen
Knock-down.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: Mieke van den Belt en Luuk Nollet
Jaar: 2011
Wikipedia link: Ready-to-assemble furniture

Inhoud

Beschrijving

Producten die door de consument zelf geassembleerd moeten worden.

Proces

Tijdens het het gehele proces zijn en een aantal belangrijke punten waarop dit verschilt ten opzichte van het proces van ‘normale’ meubelen. Dit begint al bij het ontwerpen, er moet namelijk rekening worden gehouden met het feit dat de consument het product nog zelf moet assembleren. De assemblage mag dus niet te ingewikkeld zijn en er moet een handleiding worden gemaakt. Er wordt hier 6% extra aan kosten geïnvesteerd. Tijdens de fabricage wordt veel tijd en geld bespaard, omdat het product niet geassembleerd hoeft te worden. Dit scheelt maar liefst 21% aan kosten. Tenslotte wordt bij de distributie nog eens 13% extra bespaard. Dit komt doordat er veel meer producten op een zelfde oppervlak passen dan wanneer het product al geassembleerd is. Dit scheelt zowel in de opslag als in de transport aanzienlijk in kosten. In totaal levert dit 28% aan kostenbesparing op, wat merkbaar zal zijn aan de prijs in de winkel. Dit consument koopt dus een veel goedkoper product, wat hij na aankoop alleen nog in elkaar hoeft te zetten voor gebruik.

Gereedschap

Voor knock-down meubelen is weinig tot geen gereedschap nodig. De hoeveelheid benodigde gereedschap verschilt per systeem. Voor de systemen van IKEA is vaak een inbussleutel of schroevendraaier nodig, meestal worden deze bijgeleverd. Ook zijn er systemen, zoals het kliksysteem wat onder andere wordt gebruikt voor vloeren, waarvoor helemaal geen gereedschap nodig is. Met name deze laatste systemen zijn ideaal als het product meerdere malen geassembleerd en gedemonteerd moet worden. Als dit gebeurt bij een systeem met schroeven/pinnen verliest het systeem na enkele malen zijn kracht en wordt het instabiel.

Materialen

De meest voor de hand liggende producten, zoals kasten en bureaus, zijn gemaakt van hout. Echter zijn in principe alle materialen geschikt, zolang ze makkelijk en goedkoop bewerkbaar zijn, en niet al te zwaar. Zo worden ook onder andere aluminium en vele soorten kunststof veel gebruikt.

Toepassingen

De meest bekende toepassingen van knock-down systemen zijn ‘gewone’ meubelen, zoals bureaus, kasten en bedden. Dit zijn echter lang niet de enige toepassingen. Ook vloeren, tenten en podia zijn knock-down producten. Er zijn 3 veel gebruikte systeem voor knock-down producten. Het verschilt per toepassing welk systeem het meest geschikt is. Allereerst is er het systeem waar onder andere IKEA gebruik van maakt. Hierbij bestaat het product uit veel losse onderdelen, en zijn er bijvoorbeeld schroeven nodig. Ook is er gereedschap nodig om alles in elkaar te zetten. Ten tweede is er het kliksysteem. Dit systeem wordt onder andere gebruikt voor vloeren. Ook bij dit systeem bestaat hij product uit veel losse onderdelen, maar er is hier geen gereedschap nodig of schroeven. Het laatste systeem is het vouwsysteem, wat bijvoorbeeld voor vouwwagens wordt gebruikt. Het product bestaat slecht uit 1 onderdeel, wat ter plekke uit kan worden gevouwen, zodat het product bruikbaar is. Dit laatste systeem is het makkelijkst opnieuw te gebruiken, omdat dat hier ook daadwerkelijk de bedoeling is. Het ‘IKEA’-systeem verliest na meerdere malen assembleren zijn stabiliteit en ook het kliksysteem wordt er niet beter van. Het vouwsysteem daarentegen is daadwerkelijk ontworpen om voor elke gebruik opnieuw in- en uit elkaar te worden gevouwen.

Voordelen

  • Goedkoper in fabricage, transport, opslag en verkoop
  • Ruimtebesparend in transport en opslag
  • Mileuvriendelijk voor transport
  • Flexibel in designs en reparaties

Nadelen

  • Extra tijd in ontwerpen
  • Assemblage moet ‘simpel’ genoeg zijn voor consument, of goed genoeg uitgelegd in een handleiding
  • Meer werk voor consument

Milieuaspecten

Dankzij de ruimtebesparing tijdens de transport, hoeven er minder vrachtwagens te rijden om een bepaalde hoeveelheid producten te transporteren. Dit is dus beter voor het milieu. Ook de fabricage is milieuvriendelijker, doordat het fabricageproces korter duurt, dus zullen er minder afvalstoffen worden geproduceerd.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen