Verduurzamen van hout

Uit Technotheek
Versie door Jet (Overleg | bijdragen) op 23 jun 2012 om 17:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Verduurzamen van hout
Hout lakken.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: A. Al-shorachi en Elmar Jense
Jaar: 2009
Wikipedia link: Houtverduurzaming

Inhoud

Beschrijving

Hout wordt veel gebruikt in verschillende industrieën. Er wordt alleen zelden onbewerkt hout gebruikt. Dit om allerlei rotprocessen tegen te gaan, en het hout te verduurzamen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op dit gebied, ieder met zijn eigen voor en nadelen en toepassing.

Proces

 • Impregneren: Wordt veelal gedaan met wolfmanzouten en creosootolie. Hout wordt al dan niet in vacuüm in een bad met de te impregneren vloeistof gelegd.
 • Verven/Lakken:
  • Lakverf: dekkende kleurlaag. Vooral met lakverf worden meerdere lagen aangeraden.
  • Vernis: transparante beschermlaag.
  • Beits: dringende olie die het hout voedt.
  • Olie: dringt volledig in het hout.
 • Lamineren: massieve vezelplaat welke is opgebouwd uit houtvezels waar een bindmiddel aan toegevoegd is. Onder hoge druk en temperatuur worden de vezels en de hars samen geperst. Eventueel wordt een gekleurd pigment toegevoegd voor een kleur.
 • Platoniseren: D.m.v. stoom wordt onbewerkt hout op 170°C gebracht. Daarna wordt het hout nogmaals verhit, maar nu droog. Door dit proces ontstaat een thermohardende hars.
 • Persen: houtvezels worden met grote kracht samen geperst. Door compactheid weinig ruimte voor rot of vocht.

Gereedschap

Gereedschappen die voor het verduurzamen worden gebruikt zijn beperkt. Naast de nodige chemicaliën zoals wolfmanzouten en creosootoliën wordt vaak een oven en/of een houtpers gebruikt. Voor het verven en lakken kunnen natuurlijk kwasten e.d. gebruikt worden.

Materialen

Het verduurzamen van hout als techniek wordt eigenlijk alleen bij hout toegepast. Er bestaan ook houtvezelcementplaten, waarbij er naast houtvezels ook cement mee wordt geperst in de plaat. Bij dit proces wordt er dus ook cement gebruikt. Daarnaast zit er natuurlijk ook kunststof op het oppervlak van laminaat.

Toepassingen

 • Impregneren: Alleen buitengebruik. Denk aan tuinen (schuttingen) of bielzen voor bijvoorbeeld treinrails. Door de chemicaliën die worden geïmpregneerd is binnen gebruik eigenlijk uitgesloten.
 • Verven/Lakken: veel gebruikt als verfraaiing. Bijvoorbeeld het lakken van kastjes. Maar ook tuinmeubilair wordt vaak in beits gezet.
 • Lamineren: Ruim toepasbaar. Een aantal toepassingsgebieden zijn: kantoorpanden, detailhandel en ziekenhuizen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een openbaar toilethokje.
 • Platoniseren: Gebruik in de tuin, als gevelbekleding of in schuren en schuttingen. Kan ook onder de grond of onder water worden gebruikt. Toepasbaar tot 100mm dikte.
 • Persen: Voorbeelden zijn spaanplaat en MDF. Deze worden veel in de bouw sector toegepast. Denk aan dakbetimmering.

Voordelen

Het verduurzamen van hout heeft veel voordelen. Het gaat veel langer mee dan onbewerkt hout, denk aan gelamineerd hout wat tot 10 jaar onveranderd kan blijven. Ook verhoogt dit gelamineerde hout de brandveiligheid. Het kan namelijk niet smelten druipen of exploderen. Bijkomend voordeel bij het verven/lakken is dat het er een stuk fraaier uit ziet. Maar het belangrijkste doel en voordeel is toch wel het langer meegaan. Het heet niet voor niks verduurzamen van hout.

Nadelen

De grootste nadelen in de verschillende verduurzamingsprocessen zijn de milieuaspecten. Vooral bij het impregneren met chemicaliën zijn allerlei regels voor opgesteld. Verder zijn er eigenlijk weinig nadelen. Als nadeel zou gezien kunnen worden dat je eigenlijk geen echt natuurproduct meer hebt. Kunstenaars bijvoorbeeld maken juist gebruik van onbewerkt hout, om het oud worden van het hout te laten meewerken aan hun kunstwerk. Een laatste nadeel zijn natuurlijk de kosten die met het verduurzamen meekomen. Onbewerkt hout is natuurlijk altijd goedkoper.

Milieuaspecten

Door dit verduurzamen kan niet elk hout zomaar gerecycled worden. Er zijn 3 groepen gemaakt, A-hout, B-hout en C-hout. Hierin is A-hout onbewerkt hout, B-hout geverfd gelakt of verlijmd hout en C-hout vallen alle andere verduurzaamde houtsoorten onder. C-hout is verder opgesplitst in CC-hout, waar gecreosoteerd hout onder valt, en CCA-hout, waar gewolmaniseerd hout onder valt. Het hout met een CCA label is niet toegestaan voor particulieren.

Leveranciers en kenniscentra

De grootste leveranciers voor verduurzaamd hout zijn bouwmarkten. Hier zijn zowel de onbewerkte houten als de gecreosoteerde houten verkrijgbaar. Ook veel gelamineerde houten zijn hier verkrijgbaar in verschillende toepassingen.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen