Biomimicry

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Biomimicry
Biomimicry plaatje.jpg
Eigenschappen
Categorie: Ontwerpinformatie
Originele auteur: Marit Colijn en Anouk Zuidema
Jaar: 2011
Wikipedia link: Biomimicry

Inhoud

Beschrijving en eigenschappen

Biomimicry heeft drie beschrijvingen.

 • Natuur als model. Biomimicry is een vrij nieuwe wetenschap die studies van de natuur maakt en deze dan vervolgens toepast in ontwerpen en processen om menselijke problemen op te lossen. Bijvoorbeeld een zonnecel is geinspireerd op een blad.
 • Natuur als maatregel. Biomimicry maakt gebruik van de ecologische standaard om te oordelen over de ‘juistheid’ van onze innovaties. Na 3,8 miljard jaar evolutie weet de natuur wat werkt en wat geschikt is.
 • Natuur als mentor. Biomimicry leert ons op een nieuwe manier naar de natuur te kijken en deze te waarderen. Biomimicry introduceert een tijdperk die niet gebaseerd is op wat er uit de natuur te halen valt, maar op wat we kunnen leren van de natuur.

Vaak wordt de volgende beschrijving van biomimicry gegeven: Biomimicry is het onderzoeken van de natuur met zijn modellen, systemen, processen en elementen om er inspiratie uit op te doen voor het oplossen van menselijke problemen. Janine M. Benyus is de grote filosoof achter de biomimicry theorie. Zij stelt dat de natuur al miljoenen jaren een trail and error-methode hanteert om problemen op te lossen. De goede ideeën overleven, de slechte sterven uit. Klimaatverandering en veranderde populatiespiegels dwingen de natuur tot nieuwe oplossingen voor bestaande en niet-bestaande problemen.

De SmartBird van Festo, een mechanische meeuw. De natuurlijke bewegingingen van deze robot zijn goed te zien in dit filmpje

Het gebruik van biomimicry zorgt voor:

 • Duurzaamheid. 'By following the principles life uses, you can create products and processes that are well adapted to life on earth.'
 • Succesvolle innovaties. 'Biomimicry helps you study the successful strategies of the survivors, so you can thrive in your marketplace, just as these strategies have thrived in their habitat.'
 • Besparen van energie. 'As a result of the scarcity of energy, life tends to organize extremely energy efficient designs and systems, optimizing energy use at every turn.'
 • Zorgt dat er minder materiaal nodig is, dus een lagere prijs. 'Nature builds to shape, because shape is cheap and material is expensive.'
 • Verbetert de bestaande productcategorieën. 'Biomimicry helps you see stale product categories in a radically different light. This new sight creates an opportunity for innovation.'
 • Definieert nieuwe productcategorieën en industrieën. 'Biomimicry can help you create disruptive technologies, that transform your industry or help you build entirely new industries.'

Toepassingen

Biomimicry is in principe bij elke ontwerpopdracht te gebruiken. Men kan altijd wel in de natuur kijken hoe zij problemen oplost. De meeste voorbeelden die je van biomimicry kan vinden zijn in de industrie, stedenbouw en vliegtuigindustrie. Het wordt ook wel gebruikt in andere sectoren maar daar zijn minder voorbeelden van. Zo wordt er gekeken naar nieuwe manieren van brandstof voor in je auto, maar ook naar medische doeleinden. Bijvoorbeeld de industrie Binnen de industrie staat het ontwerpproces nooit stil. Er wordt steeds naar nieuwe innovaties gezocht die beter werken, sneller zijn, milieuverantwoordelijker zijn. Ook voor deze ontwerpen kan je in de natuur beginnen. Voor vrij veel problemen heeft de natuur wel een antwoord.

Voordelen

 • Één van de voordelen van biomimicry is dat je op een andere manier gaat denken. Hierdoor kom je op hele andere ideeën en oplossingen dan je anders zou komen.
 • De natuur heeft voor veel dingen al oplossingen bedacht. Als je hier dus inspiratie uit haalt, hoef je zelf minder denkwerk te doen.
 • Een ander voordeel van biomimicry is dat we de natuur als model en mentor zien. Hierdoor verandert de hele manier waarop we de natuur beschouwen. We waarderen niet langer alleen wat we aan de natuur onttrekken, maar wat we ervan kunnen leren. En dat verandert alles.
 • Veel oplossingen die uit de natuur komen, zijn positief voor het milieu. Bij het punt milieuaspecten zal hier verder op in gegaan worden.

Nadelen

 • Doordat biomimicry veel onderzoek vraagt, kost het veel tijd en geld. Vaak duurt het onderzoek heel lang en is het lastig om er ook een door mensen gemaakt oplossing van te maken.
 • Ook is het zo dat het verschijnsel dat wordt onderzocht in een bepaalde context werkt. Of dit verschijnsel nog steeds werkt als het uit zijn context wordt gehaald en ergens anders gebruikt wordt, is nog maar de vraag.

Milieuaspecten

Door te kijken naar de natuur kunnen we veel dingen minder milieu belastend aanpakken. Door verbeterde vliegtuigvleugels verminderd het brandstofverbruik. Met ditzelfde idee kunnen we windmolens met een hoger rendement bouwen. Door te kijken naar menselijke longen, kunnen we betere CO2 filters bouwen. Oplossingen in de natuur zijn vaak al energiebesparend. Dieren en planten moeten kunnen leven met zo weinig mogelijk energie. Dit zijn dus goede voorbeelden.

Leveranciers en kenniscentra

 • In het Bionic Learning Network, een samenwerking tussen Festo en gerenommeerde universiteiten, instituten en ontwikkelings bedrijven, bieden principes uit de natuur nieuwe impulsen voor technologie en industriële toepassingen.
 • Biomimicry 3.8. Dit bestaat uit een aantal organisaties die zijn gaan samen werken en hun overkoepelende naam is biomimicry 3.8. De organisaties zijn: Biomimicry Guild, Biomimicry Institute en Ask Nature.

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen