Cradle to Cradle

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Cradle to Cradle
Cradle2.jpg
Eigenschappen
Categorie: Ontwerpinformatie
Originele auteur: Maurice van Leeuwen en Kyllian Uenk
Jaar: 2009
Wikipedia link: Cradle to cradle design

Inhoud

Beschrijving

Cradle to Cradle is de benaming voor een visie op duurzaam ontwerpen, en tevens de naam van een boek geschreven over dit onderwerpt door William McDonough en Michael Braungart. Daarnaast bestaat er Cradle to Cradle certificering. MBDC (McDonough Braungart Design Chemistry) geeft advies aan bedrijven over de toepassing van Cradle to Cradle, en is tevens het enige bedrijf met de rechten om Cradle to Cradle certificeringen uit te voeren.

Ford River Rouge (cradle-to-cradle project)
Ford River Rouge (cradle-to-cradle project)

In het boek Cradle to Cradle stellen McDonough en Braungart dat de industriële revolutie en daarbij horende ontwerp- en productiemethoden de grondstoffen van de aarde uitputten. Een groot probleem, zeker met de sterk groeiende Aziatische economieën, waardoor het uitputten van de aarde nog sneller zal verlopen. De voorgestelde ontwerpmethode zal, zo wordt gesteld, dit problemen kunnen verhelpen: een wereld waar producten de aarde niet uitputten maar zelfs een positief effect hebben op de aarde. Hoewel Cradle to Cradle op een aantal punten een stuk radicaler is dan andere duurzame ontwerpmethodes, is het toch een groot succes. Dit komt vooral door de financiële uitwerkingen van oplossingen. Een groot aantal producten ontworpen volgens de Cradle to Cradle-methode is niet alleen bewezen beter voor het milieu, maar is ook een stuk goedkoper te produceren. Vooral om dit financiële-aspect ook is Cradle to Cradle populair bij bedrijven. De ontwerpmethode zet zich af tegen het oudere eco-efficiency waarin vermindering, recycling en regelgeving een belangrijke rol spelen. Eco-efficiency zoekt niet naar oplossingen, het stelt alleen de milieubelastende effecten van producten uit. Daarentegen zet de striktere filosofie van Cradle to Cradle wel aan tot het zoeken van oplossingen.

De visie kan verwoord worden als: “een duurzame ontwerpmethode voor systemen (producten, productie-systemen, architectuur) waarbij —zelfs als het einde van de levenscyclus is bereikt— geen afval ontstaat.” Dit steekt af tegen andere methodieken waar, zelfs na recycling, materialen uiteindelijk afval worden. Dit komt vooral doordat recycling vaak de kwaliteit van materialen verminderd, downcycling genoemd. Door andere materialen te gebruiken of andere productie technieken toe te passen, kunnen materialen wel gerecycled worden zonder dat de kwaliteit verminderd. De kwaliteit kan soms zelfs verbeterd worden.

Het Cradle to Cradle ontwerp-proces omvat de volgende vijf stappen:

 • Verlos het huidige ontwerp van slechtste materialen
 • Volg bij het ontwerpen geïnformeerde persoonlijke voorkeuren
 • Creëer een ‘passive positive’-lijst; een lijst met gevaarlijke, minder gevaarlijke en ongevaarlijke materialen.
 • Gebruik deze lijst om het ontwerp verder te verbeteren
 • Herontwerp
Herman Miller Mirra stoel
Herman Miller Mirra stoel

Toepassingen

Producten, productie-systemen, architectuur, stedenbouw

Voordelen

 • Economisch effectief
 • Minder restafval
 • Geen schadelijke stoffen/productiemethodes
 • Energiezuinig

Nadelen

 • Toepasbaarheid is vaak moeilijk
 • Fabrikanten van gebruikte materialen werken vaak slecht mee aan onderzoek
 • Uiteindelijk effect is niet altijd duidelijk
 • Certificering alleen in handen van MBDC

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen