EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat)

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat)
250px
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Handelsnamen: E.V.A. foam®, Crosslite®, Evatane®, Evacast ®, Elvax®, Evazote® , Supazote®
Originele auteur: Jorien Bootsveld en Kyan Kuiper
Jaar: 2011
Wikipedia link: Ethylene-vinyl acetate

Inhoud

Handelsnamen

Het materiaal EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) is eveneens de handelsnaam van het materiaal. Echter geven bedrijven/leveranciers een eigen naam aan het specifieke materiaal (dit heeft meestal te maken met de leveringsvorm, zie ‘leveringsvormen’). De volgende ‘handelsnamen’ van EVA zijn gevonden:

 • E.V.A. foam®
 • Crosslite®
 • Evatane®
 • Evacast ®
 • Elvax®
 • Evazote®
 • Supazote®

Beschrijving

De thermoplast EVA ontstaat door polymerisatie van etheen en vinylacetaat. Dit maakt EVA een copolymeer. Dit copolymeer bevat overigens eigenschappen van een elastomeer. Denk hierbij aan flexibel en zacht. Verder is EVA een ‘ge-crosslinked’ materiaal. Crosslinking is een chemische reactie dat ontstaat tijdens het spuitgietproces waarbij sterke bruggen worden gevormd tussen de lange polymeerketens. Meer informatie over crosslinking m.b.t EVA, zie de video: The Science behind Croslite(TM) - material used in Crocs shoes.

Eigenschappen

EVA is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, isolerend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Dit maakt EVA ten opzicht van het bekende PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. Een product van het materiaal EVA heeft zowel aan de buiten- als binnenkant dezelfde eigenschappen. (Als het materiaal EVA scheurt/breekt, neemt de binnenkant ook géén vocht op).

Leveringsvormen

Het materiaal EVA is in drie leveringsvormen te verkrijgen: poeder, plaat en granulaat. De dosering van het samengestelde copolymeer verschillen per leveringsvorm. De eigenschappen van het materiaal worden optimaal geschikt gemaakt voor de daar bijbehorende toepassing (zie toepassingen).

Door deze verschillende leveringsvormen geven bedrijven/leveranciers het materiaal een andere naam (zie handelsnamen).

Be- / Verwerkingstechnieken

De drie leveringsvormen van EVA zijn zoals eerder genoemd: poeder, plaat en granulaat. Op EVA als poedervorm zijn geen be-/verwerkingstechnieken van toepassing omdat het poeder gebruikt wordt als grondstof voor lamineermiddelen. Met het granulaat kan men zoal:

 • extruderen (hiermee worden ook de EVA- platen en folies gemaakt);
 • spuitgieten;
 • rotatiegieten en
 • vacuümvormen.

Uitgelicht: Spuitgieten Het spuitgietproces van EVA voor ontwerpers is erg interessant. EVA compound heeft twee middelen; een opschuimmiddel en een crosslink. Deze reageren als de temperatuur 170 graden Celsius is. Het materiaal schuimt op in de matrijs en springt letterlijk uit de matrijs omdat het materiaal nog 170 % expandeert. Hierdoor zijn anti-lossingen mogelijk in de matrijs.

Toepassingen

Crocs, gemaakt van Crosslite®

EVA is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Door de vele eigenschappen wordt het materiaal in diverse sectoren gebruikt. EVA wordt onder andere gebruikt in lamineermiddelen, kinderzitjes (YEPP), schoenzolen (Crocs), maritieme producten, anti-conceptie nuva-ring, zonnepanelen, folie voor levensmiddelen, speelgoed, massieve banden voor kinderwagens, sportmatten en andere sportartikelen die schokabsorberend zijn.

Voordelen

EVA wordt het meest geproduceerd in de volgende verschillende vormen namelijk; plaat-extrusie, poedervorm en als spuitgietproduct. Voor elke vorm worden de daar bijbehorende voordelen ten opzichte van de eigenschappen van het materiaal beschreven.

De voordelen van EVA als spuitgietproduct: Flexibel, waterbestendig, duurzaam, antibacterieel, produceerbaar in alle RAL-kleuren, schokbestendig en er zijn anti-lossingen in het ontwerp mogelijk.

De voordelen van EVA als plaatextrusie: Licht van gewicht, slijtvast, duurzaam en schokabsorberend.

De voordelen van EVA als poedervorm: EVA is een van de meest gebruikte materialen voor ‘hotmelts’. Dit wil zeggen dat door verwarming het materiaal EVA, meerdere materialen aan elkaar kan lijmen. De belangrijkste voordelen van EVA voor hotmelts zijn het brede hechtingsbereik en de nieuwste generatie EVA is erg thermosstabiel en verbrandt niet.

Nadelen

Voor elk voorbeeld worden de nadelen beschreven ten opzichte van de eigenschappen van het materiaal.

Het grootste nadeel in vergelijking met andere soortgelijke materialen is de prijs. Dit heeft als gevolg dat er andere soorten namaak materialen verkrijgbaar zijn (met mindere eigenschappen uiteraard). Dit namaak materiaal heeft ervoor gezorgd dat de markt voor EVA klein blijft.

Eveneens een belangrijk nadeel van EVA is dat het materiaal niet recyclebaar is. Op dit moment kunnen de producten niet opnieuw vermalen worden tot granulaat om hergebruikt te worden.

Wanneer EVA in een lamineermiddel wordt toegepast en verlijmt wordt met andere materialen, zijn deze producten niet cradle-to-cradle. Dit is eveneens niet goed voor het milieu.

Milieuaspecten

Zoals eerder genoemd kunnen spuitgietproducten en extrusieproducten op dit moment niet worden vermalen tot EVA-granulaat om hergebruikt te worden. Dit komt doordat de crosslinkbruggen tussen de polymeerketens te sterk zijn. Daardoor zijn producten van EVA niet cradle-to-cradle. Deze gecrosslinkte-structuur zorgt echter wel dat het materiaal erg duurzaam (slijtvast, UV- en weersbestendig, flexibel en taai) is. Er wordt onderzocht of EVA recyclebaar te maken is.

Leveranciers en kenniscentra

Bronnen

Kunststoffenbeurs 2011 (Veldhoven):

 • D. van Ham, DPI (Geldrop)
 • A. Koppier, Koppier (Vijfhuizen)
 • W. Arends, The Bullmat (Genemuiden)
 • A. Sonnega, Korrels (Wapenveld)
 • J. Schiltmans, Biesterveld (Culemborg)

Websites

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen