Eye tracking

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Eye tracking
250px
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: Alieke van Oostrum en Maudy Bruintjes
Jaar: 2011
Wikipedia link: Eye tracking

Inhoud

Inleiding

Eye-tracking is een techniek die gebruikt wordt om het focuspunt van ogen te bepalen. Het is een relatief nieuwe technniek en is nog volop in ontwikkeling. Er worden steeds meer toepassingen voor deze techniek gevonden en de wetenschap heeft zeer veel baat bij Eye Tracking.

Beschrijving

Eye tracking apparatuur rond het hoofd
Eye tracking met bewegingsvrijheid

De pupillen bewegen in een razend tempo, wat de hersenen omzetten in een stabiel beeld. Daarnaast is voor de mens alleen het middelste gedeelte van het blikveld daadwerkelijk gefocused en dus scherp. Bij Eye Tracking worden er kleine camera’s gericht op de ogen, welke de pupillen zullen volgen. Op deze manier is vast te stellen waar de testpersoon het vaakst en het langst kijkt per (bijvoorbeeld) web pagina. Zodoende is vast te stellen wat opvalt, en van de gegevens kan men gebruik maken in onder andere advertenties. Er zijn verschillende opstellingen beschikbaar voor eye tracking. De meest nauwkeurige Eye Tracking-apparatuur zit rond het hoofd bevestigd, maar beperkt de bewegingsvrijheid van de testpersoon. Verder is het ook mogelijk de camera’s onder een beeldscherm te plaatsen, waardoor er alle vrijheid voor bewegen is, maar de metingen minder nauwkeurig worden.

Eye tracking wordt gemeten doormiddel van videocamera’s. De camera heeft het focuspunt liggen op een of beide ogen en neemt de beweging van de ogen op. De eye trackers gebruiken het contrast om het midden van de pupil op te zoeken. Tegelijkertijd wordt een infrarood stralen uitgezonden die het hoornvlies reflecteerd. De vectoren tussen de twee waardes kunnen gebruikt worden om een gaze plot te krijgen. De snelheid van de video camera hangt af van het doel waarvoor het gebruikt wordt. Ze gebruiken een frequentie van 1000 Hz voor snelle oogbewegingen van het lezen.

Eigenschappen

Heat map
Gaze plot
  • Relatief nieuw
  • Nauwkeurig
  • In ontwikkeling

Toepassingen

Eye tracking is op de volgende gebieden toe te passen:

  • Gebruikerstesten: De techniek wordt gebruikt voor het verbeteren van de interface van computers, maar ook van telefoons en andere producten. Hier wordt gekeken hoe mensen de interface bestuderen en waar de aandacht heen gaat. De resultaten kunnen worden weergegeven in een heat-map (zie afbeelding). De stippen geven aan waar er gekeken wordt en de kleur hoe lang en hoe vaak er naar gekeken is. De tweede afbeelding is een gaze plot. Deze geeft met de grote van stippen weer hoe lang er gekeken is en hoe mensen de pagina lezen (richting en duratie).
  • Psychologisch onderzoek: Wetenschappers gebruiken eye tracking vooral bij kinderen die nog niet kunnen praten. Ze onderzoeken hoe kinderen reageren op animaties, tekst en gebaren. In sommige gevallen kan op deze manier bij kinderen ook vastgesteld worden of zij een spraakprobleem zullen ontwikkelen en of zij aandoeningen als ADHD hebben, nog voor de kinderen kunnen praten. Ook is het bruikbaar om vast te stellen hoe mensen reageren op lichaamstaal en leesgedrag. Naast deze toepassingen kan Eye Tracking ook helpen bij het vaststellen van ziektes als schizofrenie en alzheimer. Eye tracking heeft ook bijgedragen aan de wetenschap door te bevestigen dat deze ziektes erfelijk zijn.
Hoe iemand met nystagumus leest
Hoe iemand normaal leest
  • Oogheelkunde: Onderzoekers kunnen kijken hoe normale ogen reageren op bepaalde beelden. Als ze weten hoe normale mensen reageren, kunnen ze die gegevens ook gebruiken voor het opsporen van ziektes of oogafwijkingen. Op de afbeelding hiernaast staat een foto van hoe iemand met nystagumus leest en op de tweede afbeelding staat een foto van hoe iemand normaal leest.

Voordelen

Je weet wat de aandacht trekt bij opmaak van producten en diensten en in welke volgorde ernaar gekeken wordt. De gegevens die worden verzamelt, zijn snel om te zetten in een heat-map of gaze plot. Een ander voordeel is dat er onderzoek gedaan kan worden bij kinderen die nog niet kunnen spreken en in een vroeg stafium kunnen oogziektes vastgesteld worden. Je hebt relatief weinig mensen nodig voor een goed marktonderzoek (tussen de 5 en 20 mensen).

Nadelen

De techniek is niet heel nauwkeurig op moment dat de mensen hun hoofd vrij kunnen bewegen. Beweging van de ogen kan wel nauwkeurig gemeten worden op moment dat het hoofd minder beweings vrijheid heeft. In beide gevallen beïnvloed het de testresultaten op een negatieve manier.

Milieuaspecten

De techniek zelf heeft geen invloed op het milieu.

Overige

Er wordt op moment een nieuwe markt ontwikkeld voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van Eye-tracking voor bedrijven.

Leveranciers en kenniscentra

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen