Glow in the dark

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Glow in the dark
250px
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Handelsnamen: Glow-in-the-dark, Fluorescenten, Fosforescenten, ZnS met kleine hoeveelheden overgangsmetaal-ionen (bv. Mn2+, Cu2+, Ag+), Strontium aluminaat poeder
Originele auteur: Lieke van der Steen en Julia Peerenboom
Jaar: 2011
Wikipedia link: Phosphorescence

Inhoud

Handelsnamen

 • Glow-in-the-dark
 • Fluorescenten
 • Fosforescenten
 • ZnS met kleine hoeveelheden overgangsmetaal-ionen (bv. Mn2+, Cu2+, Ag+)
 • Strontium aluminaat poeder

Beschrijving

 • Een Glow-in-the-dark product is een product dat licht uitzendt in het donker. Het materiaal is behandeld met foto-luminiscerende pigmenten.
 • Fluorescentie: Eigenschap van sommige lichamen om onder het op vallen van licht zelf licht te gaan uitstralen.
 • Fosforescentie: Het lichtgeven in het duister na voorafgaande blootstelling aan licht of andere straling.

Eigenschappen

Glow-in-the-dark houdt in dat energie wordt geabsorbeerd en weer uitgestraald.

Als het materiaal energie opneemt (bijvoorbeeld als er licht opvalt) ontstaat er meer kinetische en potentiële energie in het atoom. Hierdoor raakt een elektron in aangeslagen toestand.

Een atoom bestaat uit verschillende schillen (k-,l-,m-schillen). Hoe dichter een elektron zich bij de kern bevindt hoe stabieler het elektron is. Wanneer een elektron in aangeslagen toestand verkeert zit dit elektron in een hogere schil, dus verder van de kern vandaan. Om terug te vallen naar een schil dichter bij de kern zal het elektron uiteenvallen in een foton en in een elektron met minder energie. De fotonen worden gezien als licht (straling).

De afstand die het elektron aflegt wanneer deze terug valt heeft een bijbehorende frequentie van licht. Er zijn dus slechts enkele frequenties waar te nemen.

Bij Glow-in-the-dark kan het terug vallen van de elektronen tot enkele uren later gebeuren. Als het elektron heel snel terug valt (binnen 1/100000 seconden) dan spreekt men van fluorescentie. Duurt het echter veel langer (enkele uren) dan spreekt men van fosforescentie.

Bij Glow-in-the-dark sticks is er sprake van een iets ander proces. Er wordt geen energie opgenomen maar de elektronen komen in aangeslagen toestand door een chemische reactie. Deze ontstaat doordat twee verschillende stoffen met elkaar reageren.

Leveringsvormen

Lichtgevende reclame in het donker

Poeder, verf, gemengd met kunststof, genen

Be- / Verwerkingstechnieken

Glow-in-the-dark wordt vooral aangeleverd in poedervorm (ZnS). Dit wordt gemengd met bijvoorbeeld kunststof en dan in vormen spuitgegoten.

Toepassingen

Scheerlijn van Glow-in-the-dark

Producten

Fosforescentie

Speciaal papier/kunststof dat gebruik kan worden voor grafische doeleinden. Reclames kunnen zo bijvoorbeeld ook ’s nachts gelezen worden zonder dat er lampen etc. nodig zijn. Het is dus een duurzame manier van reclame maken in het donker.

Scheerlijnen kunnen ook van Glow-in-the-dark materiaal gemaakt worden. Voordeel hiervan is dat de scheerlijnen ook ’s nachts zichtbaar zijn waardoor mensen er niet meer zo snel over struikelen.

Lichtgevende verf

Verf voor op bijvoorbeeld wegen. De weg is zo zichtbaar voor de bestuurder terwijl er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van lantaarnpalen. Dit bespaart energie en het is nog veilig ook.

Glow-in-the-dark sterrenhemel

Glow-in-the-dark sterretjes zijn voor kinderen die bang zijn in het donker de uitkomst. Op deze manier hoeft er geen lampje aan te blijven als het kind naar bed gaat. Door de sterretjes is er toch licht. Het voordeel is dat het lampje niet uitgezet hoeft te worden. De sterretjes gaan namelijk vanzelf minder licht geven.

Fluorescentie

Fluoriserende inkt

De inkt van een marker die licht op waardoor het gemarkeerde deel extra opvalt.

Reflecterende hesjes

Deze hesjes worden gebruikt in het verkeer om op te vallen. Bij het opvallen van licht reflecteren de hesjes waardoor de drager ervan beter op valt.

Blacklight op kleding

Blacklight in de kroeg is ook een vorm van Glow-in-the-dark. Mede door de witmakers in wasmiddel en tandpasta gaan kleding en tanden licht geven als er blacklight opvalt.

Onderzoek

Voor het onderzoek naar FIV (de kattenvariant van HIV) wordt gebruik gemaakt van het Glow-in-the-dark principe. Ze passen het DNA van de kat aan door een makaken-gen van een resusaapje toe te voegen. Samen met dit gen wordt een groen fluorescerend eiwit van een kwal toegevoegd. Dit zodat de onderzoekers het makaken-gen kunnen volgen in latere generaties.

Voordelen

 • Geen stroom nodig
 • Niet aan- of uitzetten
 • Kan gebruikt worden voor onderzoek
 • Veiligheid
 • Leuk effect

Nadelen

 • Eerst licht toevoegen
 • Beperkte duur
 • Vroeger radioactief

Milieuaspecten

Vroeger, van 1903 tot 1960 gebruikten horlogemakers radium om de wijzers van het horloge licht te laten geven. Op het moment dat het horloge kapot ging kon dit radium in aanraking met het menselijk lichaam of met de omgeving. Dit was hartstikke slecht voor mens en milieu (radioactief). Hierna werd tritium gebruikt. Nog steeds gevaarlijk radioactief, maar wel al vele malen minder dan radium. Tegenwoordig wordt vaak Luminova gebruikt. Dit is verder niet gevaarlijk, maar Luminova heeft een werking van maximaal een halfuurtje.

Een voordeel van het Glow-in-the-dark principe is dat er geen elektriciteit nodig is voor een lichtbron. Dit is goed voor het milieu.

Leveranciers en kenniscentra

 • FKD Fabriek voor kunststof producten (Glow-in-the-dark kunststof)
 • READY SET GLO, Largest Worldwide Distributor of glow powder (Photo luminescent Pigment), glow in the dark paint, Luminous Paints, and for the Retail, Manufacturing, Entertainment *Industries & the General Public.
 • Voor andere leveranciers/producenten: zie de derde bron.

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen