Kurk

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Kurk
Kurk.jpg
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Originele auteur: Jullian Claus en Hieu Nguyen
Jaar: 2011
Wikipedia link: Cork

Inhoud

Inleiding

In Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko, Italie en Algerije zijn er streken met kurkbossen. Portugal is verantwoordelijk voor 33% van de kurkproductie. In de streek Alantejo (Portugal) is het klimaat ideaal voor de kurkeik, hier komen dan ook de beste kurken vandaan.

Handelsnamen

Kurk, cork (Engels)

Beschrijving

Kurk is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van de schors van de kurkeik Quercus Suber L. Het schors beschermt de boom tegen uitdroging in de hitte. Kurk wordt in het dagelijks leven vaak gebruikt als flessenstop en als isolatiemateriaal.

Eigenschappen

Doordat kurkcellen veel lucht bevatten blijft het drijven in water, is het een goede isolator en heeft dit materiaal een hoge elasticiteit. Het materiaal is lucht- en waterdicht. En is net als hout organisch zelfreinigend, anti-bacterieel materiaal en beschermt het zich goed tegen de meeste infecties.

Leveringsvormen

Natuurlijke kurkplaten, granulaat, flessenkurken en blokken en platen met verschillende dichtheden.

Be- en verwerkingstechnieken

In fabrieken wordt 30% van het kurk verwerkt tot flessenkurken en de overige 70% wordt vermalen tot granulaat. Aan dit granulaat wordt een adhesieve stof toegevoegd en wordt dit mengsel geperst tot verschillende kurkproducten.

Proces

Kurkproducten worden gemaakt van de schors van de Kurkeik (Quercus Suber L). Na dertig jaar kan de Kurkeik voor het eerst geoogst worden. Dit is het maagdenschors, nog niet goede kwaliteit kurk. Na 9 jaar kan de boom opnieuw geoogst worden. Bij de 3e oogst is de kurk pas van goede kwaliteit. Alleen de stam wordt ‘ontkurkt, na de ontkurking bedekt de kale stam zich snel met een zwarte laag om zich te beschermen tegen de hitte. Een kurkeik kan 170 tot 200 jaar oud worden en kan in zijn leven ongeveer 15 maal geoogst worden. Jaarlijks wordt ongeveer 300.000 ton kurk geproduceerd.

Toepassingen

Fleskurken, vloeren, isolatiemateriaal, wandbekleding, onderzetters, verpakkingsmateriaal van kurk, kurkdoosjes, kurken handvatten en grepen, bord voor notities, schoenzolen, reddingsboeien etc.

Voordelen

 • Duurzaam
Bijna 100% reclyclebaar door het kurkproduct (opnieuw) te vermalen tot granulaat en er nieuwe producten van te persen
 • Thermisch isolerend
 • Geluid- en trillingisolerend
Kurk is tegelijkertijd een goede thermische en akoestische isolator : 2 cm kurk hebben dezelfde thermische isolatiewaarde als 7 cm dennenhout of 43 cm baksteen (volgens de norm DIN 4103 : ongeveer 0,045 kgcal en 18 dB
 • Licht
 • Gas- en vloeistofdicht
 • Lage geleidbaarheid van warmte
 • Niet giftig (levensmiddelencontact)
 • Vuurbestending (volgens de norm DIN 4102 : klasse B2)

Nadelen

 • Geringe hardheid
 • Kan licht verkleuren
 • Op grote vraagveranderingen in de kurkmarkt kan de kurkindustrie niet snel reageren. Dit komt omdat bij de kurkproductie het vele jaren in beslag neemt voordat de kurk voor het eerst geoogst kan worden. Hierdoor zijn er in de kurkindustrie veel marktanalisten die proberen te voorspellen wat de vraag zal worden zodat ze daar de kurkproductie op aan kunnen passen
 • Bij flessenkurken kan de kurkinfecties krijgen. Het onschadelijke maar smerig ruikende trichloroanisol (TCA) is een van de voornaamste oorzaken van kurkbesmetting van wijn. Waardoor dit de smaak en geur van de wijn aantast. De smaak van een wijn wordt namelijk erg muffig, schimmelig, en het fruit is verdwenen. Dit gebeurt alleen bij goedkopere kurken van slechte kwaliteit. 1% tot 5% van de fleskurken krijgt deze kurkinfectie. Dure kurken van beter kwaliteit worden op infecties getest in laboratoria. Recentelijk hebben belangrijke kurkproducenten methodes ontwikkeld om TCA te verwijderen uit kurk bestemd voor het afsluiten van flessen wijn, zoals het stomen van de kurk. Hoe de kurkziekte ontstaan is niet altijd duidelijk

Milieuaspecten

Duurzaam, bij het productieproces weinig CO2 uitstoot. De kurkbossen zijn goed voor het milieu, de bomen worden niet omgehakt maar worden om de 9 jaar van hun schors gestript (alleen de stam). Kurkproducten zijn bijna 100% reclyclebaar en voor een groot deel afbreekbaar (alleen de adhesieve stof die in de geperste granulaatproducten zijn niet goed afbreekbaar).

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen