Lijmwijzers

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Lijmwijzers
Lijmwijzers.png
Eigenschappen
Categorie: Ontwerpinformatie
Originele auteur: Daniel Janson en Irene Lamers
Jaar: 2011
Wikipedia link: Adhesive

Inhoud

Inleiding

Bijna alles wat in elkaar past, is te lijmen. Het is eigenlijk alleen maar een kwestie van de meest geschikte lijm voor een bepaald materiaal kiezen. Er zijn vele lijmsoorten zoals houtlijm, epoxy-lijm, 2 componentenlijm en nog veel meer. Maar welke lijm nu bij welke klus of materiaal past, poreus of niet poreus, materiaal, de verwerking en droogtijd; kortom wat moet je nou waarvoor gebruiken. Daarom zijn bedrijven een lijmwijzer gaan opstellen. Op deze manier stelt het de gebruiker in staat om zelf de juiste lijm bij zijn handeling te kiezen. Elk bedrijf heeft een lijmwijzer opgesteld naar aanleiding van zijn raakvlak met lijmen.

Beschrijving

Over het algemeen ziet de lijmwijzer er uit als een tabel met de verschillende opties aan materialen en daarbij de mogelijke lijmen die te gebruiken zijn. Drie stappen:

  • Welk materiaal te verlijmen
  • In combinatie met welk ander materiaal
Zelfde materiaal
Ander materiaal
  • De beste lijm wordt gegeven met eventueel alternatieven

Pattex en bison hebben een meer uitgebreide lijmwijzer, waarvan bison nog nets iets verder uitgebreid is. Hier krijg je een heel keuze menu aan vragen voor je: Welk materiaal heb je? Waarop is hij te verlijmen? Waar bevinden de voorwerpen zich? Door deze extra vragen kom je weer op een veel specifieker product uit.

Toepassingen

Lijmwijzers zijn voor alle te verlijmen materialen te gebruiken. Een lijmwijzer stelt de gebruiker in staat om zelf de juiste lijm bij zijn handeling te kiezen. Elk bedrijf heeft een lijmwijzer opgesteld naar aanleiding van zijn raakvlak met lijmen. Er bestaan ook lijmwijzers die specifiek op bepaalde materialen of onderwerpen zijn gericht. Dit zijn zeer uitgebreide lijmwijzers. Voorbeelden hiervan zijn De pijl, voor modelbouw of Forbo, voor tegelvloeren.

Voordelen

  • Je kan direct de goede lijm aanschaffen
  • Niet afhankelijk van personeel in de winkel
  • Kan het product via het internet aanschaffen

Nadelen

  • De gebruiker moet de specifieke namen van de producten weten.
  • De gebruiker moet eerst leren hoe een lijmwijzer gebruikt moet worden

Overige

Er is uit zoveel mogelijke lijmen te kiezen waardoor het voor een onervaren gebruiker veelte moeilijk wordt om zelf de juiste lijm te kiezen en is het heel handig om gebruik te maken van een lijmwijzer. Hierdoor kan er zorgvuldig gezocht worden naar de juiste lijm en is de kans op het falen van lijmen verkleind.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen