Modelleermaterialen

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Modelleermaterialen
Modelleermaterialen.jpg
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Handelsnamen: O.a. Creaton, Darwi, Süba, Hytrel
Originele auteur: Renée Evertzen en Corrine Ippel
Jaar: 2011
Wikipedia link: Model

Inhoud

Handelsnamen

Klei

Creaton, Darwi, Plasticine, Plastiline, Roma Plastilina, Plasteline, Das, Sculpey, Fimo, Premo, Kato-Polyclay, Cernit, Formello, Modello.

Gips

Calciumsulfaatdihydraat, CaSO4.2H2O, Albast, Seleniet, Woestijnroos, Satin Spar , Matopat, Keraplus, Süba,

Karton

Ross karton,

Schuim

Schuimen worden meestal beschreven aan de hand van de technische naam in combinatie met de naam van de leverancier. Bijvoorbeeld Polyurethaanschuim van Recticel.

Thermoplastische kunststoffen

Varaform, Santoprene, Hytrel

Beschrijving

Welke modelleermaterialen in de huidige tijd gebruikt worden en welke modelleermaterialen vernieuwende eigenschappen hebben voor de toekomst. Ook wordt het begrip 3D-Sketching behandelt en wordt er uitgelegd wat dit begrip betekent en hoe het in de praktijk in zijn werking gaat.

Eigenschappen

Klei

Verschillende eigenschappen bij verschillende kleien. Natuurlijke kleien zijn mits ze nat worden gehouden, gemakkelijk vormbaar. Zodra ze drogen worden ze onvervormbaar en na het afbakken bij ongeveer 1000° C zijn ze bros. Hebben de neiging om lucht op te sluiten als ze bewerkt worden. Pas op met afbakken! De meeste kleien hebben een krimp van ongeveer 10%. Op olie gebaseerde kleien en polymeer kleien kunnen ook gemakkelijk vervormd worden. Bij deze kleien licht het wel aan hun hardheidsgraad, of dat ze bij kamer temperatuur gemakkelijk vervormd kunnen worden. Deze kleien hebben ook als eigenschap dat de lang bewerkbaar zijn. Deze klei is na het afbakken bij ongeveer 120 °C een kunststof. Er is een rij goede oppervlakte kwaliteit te verkrijgen met deze soorten klei. Zeer gemakkelijk te verkrijgen.

Gips

Gemakkelijk te vormen zacht mineraal, droogt snel, poreus en kwetsbaar en na dat het opgedroogd is geweest kan het weer natgemaakt worden zodat het weer vervormd kan worden. Daardoor is gips in een vochtige omgeving niet maatvast. In combinatie met chamotte kan gips ook vuurvast zijn. Gips is ook onzichtbaar te repareren en krimpt weinig. Gemakkelijk te verkrijgen. Gips onttrekt vocht aan zijn omgeving.

Karton

Verschillende vormen, dus ook verschillende eigenschappen. Gemakkelijk te vervormen maar niet in alle richtingen.'Een keer vervormbaar. De vervorming is wel ongedaan te maken marr het materiaal hersteld zich niet op de vouwlijn. Zeer gemakkelijk te verkrijgen. Golfkarton: buigzaam in een richting en vaak ook maar 1 keer. Stijfheid te verhogen door meerder lagen haaks op elkaar te lijmen. Vouwkarton: is bedrukbaar en sterk genoeg om bijvoorbeeld tot een pak voor hagelslag gevouwen te worden. Massiefkarton: PE-coating en plakpapier aan bijde zijdes, ter bescherming tegen vocht. Goed bedrukbaar.

Schuim

Veel verschillende soorten, verschillende eigenschappen, gemakkelijk te bewerken. Voor vele soorten andere processen te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan vacuümvormen of frezen.

Thermoplastische kunststoffen

Hecht zich makkelijk vast, makkelijk te (her)gebruiken, wordt vormbaar dmv warmte, weegt zeer weinig, kneedbaar, zelfklevend

Leveringsvormen

Klei

In blokken van verschillende maten. Vacuüm verpakt in verband met het uitdrogen.

Gips

In poedervorm, blokken, platen en gipsverband.

Karton

In platen en vellen van verschillende de maten

Schuim

Schuimen worden in plaatvorm geleverd, dikte is afhankelijk van de soort schuim.

Thermoplastische kunststoffen

Thermoplastische kunststoffen worden vaak ook in platen geleverd van verschillende diktes. Dit varieert over het algemeen tussen de 0,1 mm tot 10 mm dik. Daarnaast kunnen deze kunststoffen ook in transparante uitvoering geleverd.

Be- en verwerkingstechnieken

Klei

Met de handen te kneden, bewerken met mes, boetseerspatel, mirette, en nagels. Bij afwerking: schuren schaven en schrapen. Als nabewerking kan de klei ook nog geschilderd of geglazuurd worden.

Gips

Boetseren, grotere volumes kunnen gemakkelijk gecreëerd worden door gipsverband over ijzerdraad of gaas heen te leggen. Vullen, gieten, en rapid-prototyping zijn oook technieken waar gipspoeder voor gebruikt wordt. Schrapen, schaven en schuren zodra het gedroogd is. Toevoeging zout: droogt sneller. Toevoeging lijm: droogt minder snel.

Karton

Met de hand buigen, snijden en knippen. Gemakkelijk te lijmen of te verbinden doormiddel van plakband.

Schuim

Zagen, vijlen, schuren, frezen, vacuümvormen, laseren, plasma technieken. Qua afwerking: Versterken met epoxy laag, verfen.

Thermoplastische kunststoffen

Knippen, Warmtebehandeling, kneden, vouwen.

Toepassingen

Klei

Boetseren → in de beeldhouwkunst boetseren → kleianimaties → 3D-Sketching in de auto industrie

Gips

In de medische zorg → gebroken armen; de beeldhouwkunst → boetseren; Industrie → gebruikt voor mallen voor kleigieten en bronsgieten; Modelbouw--> omgeving van modeltreinen;

Karton

Meubels, verpakkingen, 3D Sketching

Schuim

Mallen, vormmodellen, maskers, isolatie Schuimlegeringen worden in de auto industrie gebruikt wegens de uitstekende energie absorptie.

Thermoplastische kunststoffen

Maskers, beelden, verschillende vormmodellen

Voordelen

Klei

Natuurlijke klei: Zeer gemakkelijk in elke gewenste vorm te brengen. Gemakkelijk te verkrijgen, zeer goedkoop. Kunstklei: Houdbaarheid. Heel goed en glad na te bewerken. Geen speciale oven nodig. Makkelijk verkrijgbaar.

Gips

Zacht material. Goed na te bewerken d.m.v. schrapen en schuren. Weinig krimp. Korte droogtijd. Onzichtbaar te repareren. Brandveilig.

Karton

Gemakklijk verkrijgbaar. Goedkoop. Gemakkelijk te snijden, buigen en vouwen. Kan sterke constructies opleveren.

Schuim

Makkelijk te gebruiken voor verschillende doeleinden. Bruikbaar in combinatie met andere processen zoals vacuümvormen. Afwerkbaar in combinatie met verschillende kleuren en andere materialen.

Thermoplastische kunststoffen

De enige voorbereiding die nodig is, is om het kunststof in de gewenste vorm te knippen. Daarna hoeft het alleen maar behandelt te worden met iets van warmte, bijvoorbeeld een föhn of een bak warm water. Hierna kan het gebruikt worden om vormen weer te geven. Hiervoor kan indien mogelijk een mal als basisvorm gebruikt worden waar de kunststof dan omheen gevormd wordt.

Nadelen

Klei

Natuurlijke klei: Breekbaarheid na het bakken. Special oven nodig. Oppervlakte ruwheid. Kans op ontploffing bij afbakken. Kunstklei: Duurder dan natuurlijke klei. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur bij het hard worden.

Gips

Poreus. Kwetsbaar. In vochtige omgeving niet maatvast.

Karton

Niet alle vormen kunnen er mee gemaakt worden. Vochtgevoelig.

Schuim

Schuim is geen zuinig materiaal. Kleine afgesneden stukjes kunnen vaak direct de afvalbak in omdat ze nergens anders voor gebruikt kunnen worden. Sommige schuimen zijn erg gevoelig voor bepaalde soorten lijm, hier moet extra rekening mee worden gehouden.

Thermoplastische kunststoffen

Bij grotere vormen is het lastig om alle kunststof te verwarmen en mooi in de juiste vorm te krijgen. Ook is het lastig om bij deze soort materiaal aan te geven wat voor kleur iets krijgt. Over het algemeen is er alleen het verschil tussen wit of transparant aan te geven. De kleur zal er dus bij gedacht moeten worden.

Milieuaspecten

Klei

Natuurlijk klei is een mineraal dat in de natuur gevonden wordt. Daarom is deze klei erg milieu vriendelijk want het bevat geen toxiden stoffenof alergenen. Kunstklei: Er nog niets bekend over schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

Gips

Is een mineraal dat in de natuur gevonden wordt. De afgravingen worden nu goed in de gaten gehouden. Tegenwoordig wordt het ontgonnen gebied weer opgevuld met onbruikbaar gewonnen gips. Zo kan de natuur weer floreren. Gips is volledig recycle baar door het te verhitten.

Karton

Is papier. En papier wordt van hout gemaakt. Nu is de bomenkap wel schadelijk voor het milieu maar papier is heel geschikt voor recyclen. Daarom wordt het nu heel vaak gebruikt om bijvoorbeeld gerecyclede meubelen te maken. Dus dan blijkt karton zeer milieu riendelijk te zijn.

Schuim

De schuimen zijn door middel van een chemische reactie gecreërd maar ze zijn niet weer afbreekbaar als ze in de natuur terechtkomen. Daarnaast worden schuimmodellen vaak afgewerkt met verf, wat ook niet goed is voor het milieu.

Thermoplastische kunststoffen

Herbruikbaar en ook afbreekbaar als het in de natuur terecht komt.

Leveranciers en kenniscentra

Klei

Gips

Karton

Schuim

Thermoplastische kunststoffen

Overige

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen