Netten

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Netten
Netten.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: José Boekema en Heleen de Vos
Jaar: 2009

Inhoud

Beschrijving

Kortgezegd zijn netten alles waar structureel gaten in zitten. Ze kunnen gemaakt zijn van veel verschillende soorten materialen, zoals metalen, dierlijke vezels, synthetische materialen. Hier gaat het alleen over netten van kunststof. Netten bieden bescherming. Dit kan bescherming van mensen, dieren of producten zijn. Ook kunnen netten dienen als verpakking. Hierbij dienen de netten ook als bescherming, maar worden ze met net en al verkocht.

Proces

Kortgezegd zijn er drie hoofdtechnieken om netten mee te maken. Netten kunnen machinaal (of met de hand) geknoopt worden. Hiervoor worden eerst losse touwen gemaakt van lange vezels. Via de Rascheltechniek kunnen netten gebreid worden. De draden hiervoor worden uit geëxtrudeerd folie gesneden. Dit gebeurt met honderden naalden tegelijk. Als laatste mogelijkheid kunnen netten in zijn geheel geëxtrudeerd worden. Er worden dan draden geëxtrudeerd die in netvorm tegen elkaar aan blijven plakken. Vervolgens worden ze afgekoeld in water.

Gereedschap

Netten worden tegenwoordig geknoopt/gebreid/geëxtrudeerd met machines. Alleen voor hobby worden netten nog met de hand gemaakt (vooral geknoopt). Voor het extruderen wordt een extrudeermachine gebruikt waar het kunststof door matrijs gaat met heel veel gaten, vergelijkbaar met een gehaktmolen. Voor het breien van netten wordt een extudeermachine gebruikt waardoor het kunststof makkelijk tot een folie kan worden geblazen. Er is vervolgens een machine nodig om het folie in lange draden te snijden en tenslotte een machine die de draden tot een net breidt. Om de netten te knopen is een machine nodig die draden aan elkaar kan knopen.

Materialen

Er wordt bij het extruderen van netten vooral gebruik gemaakt van polyethyleen en polypropyleen. Dit zijn thermoplasten die bij relatief lage temperaturen al vloeibaar worden. Voor de geknoopte netten kunnen ook “nylon” draden voor gebruikt worden. “Nylon” wordt vooral gebruikt door de enorme sterkte die het materiaal heeft.

Steigernet

Toepassingen

Netten worden onder andere toegepast in de bouw, transport, industrie, recreatie, sport, land- en tuinbouw, agrarische sector, medische wereld, mode en bij meubels.

  • Bij bouw worden netten vooral gebruikt voor bescherming van mensen. Daarnaast zie je netten om bouwmaterialen op te vangen en te verplaatsen.Ook worden ze gebruikt om stof op te vangen en het gezichtsveld af te schermen.
Afdeknet
  • Bij de transport en industrie worden netten gebruikt als opvangnetten voor afval, bescherming productie, in magazijnen en bescherming voor producten met buisnetjes of afdeknetten.
Visnet
  • Binnen de agrarische sector worden netten gebruikt voor het afschermen van gewassen, visnetten,omhooghouden van bloemen, stalwanden, voor kassen en gronddoekken. Je ziet telkens terug dat bescherming de belangrijkste functie is.
Volleybalnet
  • Voor de sport en recreatiesector worden netten gebruikt om een spel te optimaliseren. Het opvangen van ballen. Voorbeelden van netten in deze sector zijn; sportnetten, klimwanden, podiumschermen,zonneschermen, podiumnetten.
Huidgaasje
  • Overige toepassingen zijn er genoeg te vinden. Toepassingen van netten binnen de mode, bescherming tegen muggen, huidgaasjes voor medische doeleinden. Filters om water mee te zuiveren. Verder kan je nog onderscheidt maken tussen gaas en net. Er is geen officiele definitie maar er zijn ook allerlei toepassingen van netten die niet van kunststof zijn.

Voordelen

Netten zijn Breed toepasbaar in heel veel sectoren, zoals bouw, transport, industrie, verpakkingen, sport, recreatie en evenementen. Het is een goed product voor allerlei vormen van bescherming. Netten gebruiken minder materiaal door de “gaten” structuur en zijn vaak rekbaar in verschillende vormen. Je kunt met netten ook goed afstellen hoe sterk en hoeveel je net mag rekken. (Dit bepaal je bij de productie) Doordat je dit kan afstellen heb je veel verschillende mogelijkheden. De conclusie is dan ook: Netten zijn goed voor de bescherming van mens, dier en product.

Nadelen

Uitzichten worden er vaak niet mooier op wanneer netten als beveiliging worden gebruikt. De estetische waarde van netten is meestal niet erg hoog. De productie van netten komt erg precies. Het aantal graden, de kunsstofcombinatie en andere omstandigheden zorgen voor de eigenschappen van een net. Als je een net wilt dat precies zoveel mm moet kunnen rekken onder een bepaalde kracht is er veel kennis en inzicht nodig. Dit kan de nodige kosten met zich meebrengen.

Milieuaspecten

“Bij een groot aantal bedrijven, die voorzien in opslag en overslag van stuifgevoelige materialen, worden om milieuredenen eisen gesteld, die dienen ter voorkoming van stofoverlast in de omgeving en verontreiniging van het oppervlaktewater.” Netten hebben dus een mileuvriendelijke functie wanneer ze de omgeving beschermen. Het maken van netten kost natuurlijk energie en grondstoffen maar het voordeel aan netten is dat ze enorm worden uitgerekt en daardoor relatief minder grondstof gebruiken. Er bestaan ook biologischafbreekbare nettten. Dit wordt vooral in de verpakkingsindustrie toegepast.

Leveranciers en kenniscentra

  • Duranet Belgisch producent en distributeur van kunststofnetten en –dekzeilen. Netten voor de sectoren: bouw, transport, industrie, sport &spel, tuin en agro. Duranet is vooral actief op de Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Franse markt en levert uitsluitend aan handelaren en professionelen.
  • Netco bv Informatie over 3 soorten net-technieken. Knopen, extruderen en racheltechniek. Dit bedrijf levert voor bijna alle sectoren. Speciaal zijn: verpakking, gewasbescherming, filtratie, veiligheid en sport.
  • Top 7 Het produktenprogramma beslaat ruwweg drie types gaas en net: Weefsels, breisels en extrusiegaas. Naast deze drie types zijn er nog enkele textielsoorten die niet in de drie hoofdcategorieën onderverdeeld kunnen worden en is er onze produktie van enige kant-en-klare filters.
  • NNZ Nederlands bedrijf dat onder andere netten verkoopt. Netten worden geproduceerd in het Oosten van Duitsland. De site zelf biedt niet heel veel meer informatie dan andere sites, maar wanneer je belt, willen ze graag meer informatie geven.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen