Papier en papierrecycling

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Papier en papierrecycling
Oud papier.jpg
Eigenschappen
Categorie: Materialen
Originele auteur: Elmer Krom en Monique van Kempen
Jaar: 2010
Wikipedia link: Papier

Inhoud

Handelsnamen

Je hebt de namen papier en karton. Deze zijn in principe hetzelfde. Het enige verschil zit het erin dat karton zwaarder is dan papier. Vanaf ongeveer 170 gram heet het karton. Verder is er honingraatkarton, dit zijn stroken papier die door een bepaalde manier van lijmen een honingraat structuur vormen. Kraftpapier is een speciale papiersoort die vooral voor verpakking van voedsel wordt gebruikt. Henneppapier is papier gemaakt van hennep in plaats van hout. Tenslotte is er houtvrij en houthoudend papier. Houtvrijpapier heeft niks te maken met of er wel of geen hout in zit, maar heeft alles te maken met lignine. Lignine is een plantaardige stof, net als cellulose en zorgt ervoor dat papier geel verkleurd in het licht. Houtvrij papier heeft geen lignine en verkleurt dus niet in zonlicht.

Beschrijving

Papier is een hele goedkope, buigzame stof die bestaat uit houtvezels. De stof is brandbaar, goed beschrijfbaar maar kan zonder extra behandeling niet goed tegen water. Tevens is papier grijs als het niet extra behandeld wordt. Papier is goed recyclebaar, maar elke vezel vergaat tot stof na zeven keer recyclen.

Eigenschappen

Papier is anisotroop doordat de vezels allemaal in dezelfde richting worden gewalst. Daarnaast wordt papier zwakker naar mate het meer gerecycled wordt. Eigenlijk wordt papier dus gedowncycled in plaats van gerecycled. Papier is erg ongeschikt voor het opvangen van krachten. Belangrijker zijn dan meestal ook de uiterlijke kenmerken van papier. Het is bewerkelijk met verf en er kan een patroon in worden gewalst etc. Door bijvoorbeeld verschillende lagen papier te maken is er erg veel mogelijk, zo wordt sterker (denk ook aan honingraatkarton) en kan de anisotropie op worden geheven door de vezels haaks op elkaar te leggen. Verder kun één papier aan beide kanten een andere uitstraling krijgen en kan het papier bijvoorbeeld waterafstotend worden gemaakt.

Leveringsvormen

Een aantal relatief veel voorkomende maar niet voor de handliggende soorten papier zijn:

 • Houtvrij papier
 • Watervast papier
 • Lijmvrij papier
 • Kraftpapier
 • Henneppapier
 • Beeboard/honingraatkarton

Be- en verwerkingstechnieken

Papier kan makkelijk gekleurd worden, daarnaast kan er ook makkelijk op gekleurd worden. Dit maakt het geschikt voor afbeeldingen. Het kan ook goed verwerkt worden als vulling en isolatiemateriaal (honingraatkarton).

Toepassingen

Er zijn heel erg veel toepassingen voor papier. Een aantal toepassingen voor de al genoemde speciale soorten papier;

 • Houtvrij papier: printpapier, aanplakbiljetten
 • Watervast papier: boot, flyers
 • Kraftpapier: boodschappentassen, hondenbrokkenzakken.
 • Lijmvrij papier: wc papier, keukenpapier, servetten.
 • Gelaagd papier: goedkope ondergrond, mooi uiterlijk, verpakkingen (binnen hygiënisch buiten mooi).
 • Honingraatkarton: Pallets, deurvulling, Ikea meubels, boot- en auto interieur.

Voordelen

Papier wordt vervaardigd uit een hernieuwbare bron, bomen. Bomen nemen CO2 op om te groeien waardoor deze (bijna) CO2 neutraal kan worden verwerkt in een papierfabriek. Papier is zeer goed recyclebaar en wordt al zodanig als gescheiden afval behandeld dat er ook daadwerkelijk veel papier gerecycled wordt. In Nederland valt te denken aan percentages al 76% van al het papier. Papier is, doordat het zo makkelijk te verkrijgen is, een relatief goedkoop materiaal. Bovendien is het op allerlei manieren aan te passen op de wensen van de klant. Oppervlakte bewerkingen en verfstoffen zorgen bijvoorbeeld voor de juiste uitstraling van het papier. Tenslotte zijn er bijzondere soorten papier, zoals kraftpapier, welke erg hygiënisch voedsel en medicijnen kunnen verpakken.

Nadelen

Papier is zeer goed recyclebaar, maar omdat iedere papiervezel maar 7 keer meegaat zullen er altijd bomen moeten worden gekapt om de papierproductie aan te vullen. Tijdens de recycling van papier wordt gebruik gemaakt van schadelijke chemicaliën om het papier te bleken. Voor het maken van papier is veel water nodig. Dit lijkt niet zo’n groot nadeel, maar schoon zoet water wordt in deze wereld steeds schaarser. Papier kan zonder voorbehandeling niet tegen water. Het zal al zijn vorm verliezen en ook als er iets op het papier gedrukt is kan dit als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Milieuaspecten

Veel papierfabrieken staan in Scandinavië omdat daar de ideale combinatie is van veel water en hout. Voor de productie van papier is namelijk erg veel water nodig. Doordat bijna alle maagdelijke vezels uit scandinavië komen vindt er veel transport plaats in de papierhandel. Niet-maagdelijke vezels kunnen echter vaak al in de eigen regio verwerkt worden. Naast water en hout is er ook veel energie nodig voor de productie van papier. Zo hebben veel papierfabrieken een eigen energiecentrale. Het argument dat de papierfabrieken hanteren om hun product toch milieuvriendelijk te noemen is dat alle CO2 uitstoot die nodig is voor de energieopwekking van de papierfabriek weer door de bomen wordt opgenomen in het groeiproces. Niet voor ieder vel papier hoeven bomen te worden gekapt. Zo worden er diverse producten uit 100% gerecycled papier vervaardigd. Er zullen echter altijd bomen moeten worden gekapt, aangezien de papiervezels in het geryclingsproces steeds korter (en zodoende minder sterk) worden. In het algemeen wordt gesteld dat een papiervezel zo’n zeven recyclingcycli meegaat. Daarna zat de vezel tot stof vergaan. Tijdens het recyclingsproces zal het papier gebleekt moeten worden, omdat gerecycled papier grijs van kleur wordt en de klant meestal wit papier verlangt. Het bleken gebeurt met veel schadelijk chemicaliën, waaronder chloor. De hoeveelheid chloor die wordt gebruikt is de laatste jaren erg afgenomen maar zonder chloor kan de papierindustrie simpelweg nog niet. In de toekomst zal henneppapier misschien een grote rol gaan spelen. Henneppapier is papier gemaakt van hennepvezels in plaats van houtvezels. Hennepvezels zijn vaker te recyclen en steviger. Bovendien is hennepteelt al rendabel na 1 jaar, en hout pas na 10 tot 30 jaar. Voor de teelt van hennep zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen