Rapid Prototyping

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Rapid Prototyping
Rapidprototyping.jpg
Eigenschappen
Categorie: Ontwerpinformatie
Originele auteur: Timothy Teoh en Tobias Oort
Jaar: 2011
Wikipedia link: Rapid prototyping

Inhoud

Inleiding

Rapid Prototyping is een verzamelbegrip voor het snel (rapid) en automatisch vervaardigen van fysieke prototypes.

Beschrijving

Rapid Prototyping gaat uit van CAD data en vertaalt dit naar een fysiek product. Er zijn meerdere technieken beschikbaar, enkele hiervan:

  • Stereolithografie (SLA): Door een laag fotogevoelige vloeistof met een gestuurde laserstraal te oppervlakte-scannen hardt dit gescande oppervlak uit. Hier brengt men een nieuwe laag vloeistof op aan en herhaalt de procedure, net zolang tot het gewenste product ontstaan is.
  • Fused Deposition Modeling (FDM): Door een materiaal (vaak een kunststof zoals ABS)te verhitten wordt het vloeibaar. Vervolgens wordt het materiaal door een nozzle geperst. Door de producttafel onder de nozzle te bewegen kan een product opgebouwd worden.
  • Laminated Object Modeling (LOM): Door een laag papier op een onderliggende laag te kleven, en vervolgens met een laser de contour van deze slice uit te snijden, wordt laag voor laag uit papier een product opgebouwd.
  • Selective Laser Sintering (SLS): Door poeder te verwarmen middels laser hardt het uit en bindt het. De laser scant een laag, hierna wordt een nieuwe laag poeder aangebracht door een veegarm. De laser scant wederom een laag. Zo wordt een product opgebouwd uit het uitgeharde (gesinterde) poeder.
  • 3D Printing (3DP): Door een printkop (inkjet) bindmiddel op gipspoeder te laten sputteren, bindt het gipspoeder. Vervolgens brengt een veegarm een nieuw laagje poeder aan. Door herhaling hiervan wordt een volledig product opgebouwd.
  • Frezen: Door een computergestuurde freeskop materiaal uit een blok te laten verwijderen ontstaat een product, net zoals een beeldhouwer een beeld laat ontstaan uit een blok steen.

Materialen

Kunsthars, Epoxy, ABS, Hout, Gips, Staal, Aluminium.

Toepassingen

Zicht- en tastmodellen tot volledig functionele producten.

Voordelen

Snel gevoel bij ontwerp, iets dat je werkelijk kunt vasthouden en werking kunt beoordelen.

Nadelen

Duur per stuk, niet-representatief productieprocede, kwaliteit afhankelijk van gebruikte techniek lager/anders dan van lijnproductie (stevigheid, surface-finish, toleranties, precisie).

Leveranciers en kenniscentra

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen