Recycling van metalen

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Recycling van metalen
Metaal recycling.jpg
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: Roel ter Weeme en Bertus de Boer
Jaar: 2010
Wikipedia link: Recycling

Inhoud

Handelsnamen

Minerale reststoffen worden aan de hand v/d handelsnamen opgesplitst

 • Bodemassen
 • Gieterijreststoffen
 • Vliegassen
 • Vuilverbrandingschroot
 • Non-ferro metalen
 • Minerale reststoffen

Beschrijving van het proces

De volgende stappen beschrijven in het kort het recyclingsproces van metaal:

 • Afval inzamelen (schroot). Al het metaal wordt uit het gewone afval geselecteerd, maar ook vooral ingeleverd bij schroothopen.
 • Metalen scheiden uit het afval (ijzerhoudende metalen met behulp van magneet). De metaalsoorten worden gescheiden en in grote containerbakken gedeponeerd. Naast ijzer zijn de belangrijkste metalen : aluminium – koper – messing – brons - lood – tin - nikkel en roestvrij staal. In het algemeen kan ongeveer 95% van het aangeboden materiaal hergebruikt worden, het overige bestaat uit restafval. Vervolgens wordt het metaal onderverdeeld in ijzerhoudend (ferro metaal) en niet ijzerhoudend (non-ferro metaal) metaal .
  • IJzerhoudend metaal. Staal en ijzer kunnen zijn ijzerhoudende metalen. Dit betekent dat voedselverpakkingen, autoschroot en huishoudproducten onder deze categorie vallen.
  • Niet ijzerhoudend metaal. Non-ferro metaal schroot is metaalafval van metalen als aluminium (blikjes, keukenfolies etc.), koper etc. Er is minder metaalafval van non-ferro metalen dan van ferro metalen maar de eerstgenoemde kan meer geld opbrengen.
 • Metalen onderling sorteren. De metaalsoorten worden gescheiden en in grote containerbakken gedeponeerd. In het algemeen kan ongeveer 95% van het aangeboden materiaal hergebruikt worden, de overige 5 procent bestaat uit restafval. Bij het scheiden wordt er soms nog onderscheid gemaakt in verschillende kwaliteiten. Aluminium wordt onderverdeeld in blanke profielen, gelakte profielen, nieuwe en oude aluminium platen. Bij bijvoorbeeld roestvrij staal wordt met geavanceerde, mobiele analyseapparatuur de legering gemeten. Kan een apparaat gebruikt worden als op de vorige pagina. Het apparaat “scant” het metaal en geeft het ook aan als het een ander metaal is dan staal. Maar er wordt veelal gebruik gemaakt van grotere machines zoals uitgelegd wordt in de volgende filmpjes:
Dus in het kort: Een detectiesysteem detecteert het metaal, en een compressor blaast de gewenste selectie in een andere bak.

Eigenschappen

Eigenschappen.jpg

Leveringsvormen

Het metaal wordt aangevoerd in de vorm van schroot. Dit kan ijzerhoudend of niet –ijzerhoudend schroot zijn.

Verwerkingstechnieken

Om de productiviteit te verhogen wordt er de laatste jaren meer nadruk gelegd op een gemechaniseerde verwerking veelal met behulp van grote sorteer grijpers. Het handmatig sorteren gebeurt nog maar zeer sporadisch, evenals het ambachtelijk handwerk zoals het strippen van kabels. Het verkleinen van grote objecten gebeurt niet meer met een stijbrander of slijptol, maar met een hydraulische schaar die vanuit de kraan wordt aangestuurd. Als de metalen gesorteerd zijn worden ze:

 • Verkleind en gesmolten in ovens
 • Gegoten in grove vorm
 • En verfijnd tot eindproduct

Toepassingen

De toepassingen van metaalrecycling kunnen net zo breed gezien worden als de toepassingen van metaal in het algemeen. Bijna elk metaal kan gerecycled worden, en de kwaliteit gaat niet achteruit in het recycle proces. Dus de toepassing van metaalrecycling gaat van auto’s van gerecycled metaal tot colablikjes uit oud aluminium.

Voordelen

 • Verminderde vraag. Doordat je steeds hetzelfde materiaal weer gebruikt kan de toevoer van metalen uit bijvoorbeeld ertsen sterk verminderen. Metalen hebben daarnaast als voordeel dat de inwendige structuur nagenoeg niet veranderd na de recycle bewerkingen, dus kan je ze oneindig vaak hergebruiken
 • Ruimte besparen. Daarnaast bespaar je met recyclen veel ruimte doordat je de metalen in omloop houdt, waardoor er niet steeds de zinloze nieuwe invoer van metalen uit ertsen plaatsvindt. Zo voorkom je enorme bergen met oud metaal dat nergens voor wordt gebruikt.
 • Kansen Creëren. Nieuwe kansen worden gecreëerd voor industrieën doordat recyclebaar materiaal, dus ook metalen, een industrie op zich is. Bovendien kost recyclen van metaal minder energie, dan wanneer je de metalen uit ertsen zou moeten winnen, dus ontstaat er een concurrentie tussen bedrijven die recyclen en bedrijven die nieuwe metalen winnen.

Nadelen/Milieubelasting

Tijdens het omsmelten van de metalen komen zeer giftige gassen vrij.

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen