Stofferen

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Stofferen
250px
Eigenschappen
Categorie: Technieken
Originele auteur: Rens ten Klooster en Daphne Laméris
Jaar: 2010
Wikipedia link: Stofferen / Upholstery

Inhoud

Beschrijving

Stofferen is de techniek om een meubelframe vorm te geven tot een meubelstuk door het te bekleden. Herstofferen is het opnieuw bekleden van meubels. Versleten stoelen, banken en kussens krijgen een nieuw stofje.

Proces

Eerst worden de vul- en bekledingmaterialen gekozen. De gereedschappen en hulmiddelen worden klaar gezet. Als het meubelstuk geherstoffeerd wordt, wordt het meubel eerst gedemonteerd in grote stukken. Daarna wordt de oude stof en eventuele vulling eraf gehaald. Vervolgens worden de vul- en bekledingmaterialen op maat van het meubelstuk gemaakt. Dit is erg nauwkeurig werk. Daarna wordt het bekledingsmateriaal gestikt met een van tevoren ingestelde naai- of lockmachine. Het vulmateriaal wordt gemodelleerd en aangebracht op het meubelstuk. Hier overheen wordt het bekledingsmateriaal gespand en bevestigd. Daarna wordt het meubelstuk afgewerkt. Losse onderdelen worden gemonteerd en niet gestoffeerde zichtbare delen van de meubel worden afgewerkt.

Het stofferen van zitmeubels kan op verschillende manieren. Wij onderscheiden hier een ouderwetse manier, zoals oude ambachtsmannen doen, en een moderne manier.

Oud

Proces bij een oude stoel

Oude stoelen en banken hebben spiraalveren in de zittingen. Deze worden als eerste geplaatst en met elkaar verbonden door een hennepkoord, koppeltouw genaamd. Daaroverheen komt een laag van jute. Hierover wordt een laag crin, een soort steppegras, gelegd. Aan de rand wordt de jute hieromheen genaaid met henneptouw en behulp van een kromme naald, zodat er een bolle rand ontstaat. Over de jute komt nog een laag blauwe watten, waar de uiteindelijk stof overheen komt. Deze stof wordt vastgemaakt met spijkers die een scherpe rand hebben. Door deze rand blijven ze beter zitten in het vaak harde hout (meestal beuken). De (sier)spijkers moeten allemaal met de hand op een vaste afstand van elkaar in het hout geslagen worden. Aan de onderkant wordt het meubelstuk gespannen met een soort jute band, singelband genaamd. Hierop staan de spiraalveren.

Modern

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker een meubelstuk te herstofferen. Spiralen worden nauwelijks gebruikt. In plaats daarvan wordt het bekende schuimrubber gebruikt dat makkelijk op maat te maken is. Vaak wordt hierbij lijm gebruikt, om bijvoorbeeld een bolle rand te krijgen. Als veren worden alsnog worden gebruikt, zijn deze te verkrijgen ingebouwd in schuimrubber. Zo hoeven ze niet meer met elkaar te worden verbonden door middel van henneptouw. Over het schuimrubber wordt bondfoam geplaatst. Dit is in verschillende vormen te verkrijgen en vervangt de ingenaaide crinrand. Daarna komt er nog een laag watten op. De stof wordt op het hout geniet met een nietmachine. Er zijn strips met sierspijkers verkrijgbaar, waar om de 5 spijkers er 1 vastgemaakt moet worden. Dit scheelt veel werk en tijd. Behalve spijkeren, nieten en lijmen is er ook nog een andere manier om de stof te bevestigen. Er is een bedrijf dat stoffeert door de stof met koorden strak te trekken. Hierdoor is er geen (schadelijke) lijm nodig.

Gereedschap

Voor ouderwets stofferen zijn een stoffeerhamer, kromme naalden, crintrekker, rechte stoffeernaalden, naaimachine, lokmachine (naaien kan natuurlijk ook met de hand), stoffeerschaar en singelspanner vaak gebruikt. Voor modern stofferen zijn een stoffeerhamer, nietmachine, naaimachine, lokmachine, stoffeerschaar en lijmpistool nodig. Voor het maken van sierknopen zijn een knopenmachine en een compressor nodig.

Materialen

Benodigde materialen bij het stofferen zijn natuurlijk de stof, maar ook vulling en materiaal om de stof te bevestigen, zoals spijker(strip)s. Stof is er in alle soorten en varianten, zoals katoen en leer. Voor vulling wordt onder andere schuimrubber, dacron, dons, watten en vezelbolletjes gebruikt. Om de stof te bevestigen worden spijkers, spijkerstrips en nietjes gebruikt. Verder worden veel ritsen, singelband, tricotkous (hoes voor over het schuim van het kussen), sierspijkers en lijm gebruikt.

Toepassingen

Meubels bekleden of herbekleden, denk aan banken, stoelen, kussens. En het aankleden van het interieur, denk aan gordijnen ophangen en tapijt leggen.

Voordelen

Mensen kunnen hun geliefde versleten meubelen weer als nieuw laten maken. Het frame van de stoel wordt hierdoor duurzamer.

Nadelen

Het is vaak duur en kost meer tijd

Milieuaspecten

Het enige echt milieuonvriendelijke aan het proces is de lijm die gebruikt wordt. Deze is giftig. Voor de rest zorgt herstofferen ervoor dat (het frame van) de stoel langer mee gaat en dus duurzamer is. De oude stof is vaak versleten en daar kan niets meer mee gedaan worden. Schuimrubber is goed te recyclen en bondfoam is gerecycleerd polyurethaanschuim.

Leveranciers en kenniscentra

In Deventer is een 4-jarige basis mbo opleiding tot meubel(her)stoffeerder. Daarna is er nog een 4-jarige opleiding voor ouderwets stofferen. Tegenwoordig is er minder vraag naar het herstofferen van meubelstukken. Aangezien het frame van meubelstukken tegenwoordig minder lang mee gaat (het is nu vaak niet meer van beuken), heeft het ook minder zin om te gaan herstofferen. Het is vaak voordeliger en handiger om een nieuw meubelstuk te kopen. Het beroep en daarmee de opleiding sterft hierdoor langzaam uit. Meubels stofferen wordt meer een hobby en hiervoor zijn kleine online webshops. Meubelstoffeerders werken vaak voor zichzelf in kleine werkplaatsen.

Gebruikte en handige links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen