Textuur

Uit Technotheek
Ga naar: navigatie, zoeken
Textuur
Textuur.jpg
Eigenschappen
Categorie: Producteigenschappen en -functies
Originele auteur: Judith Boonstra en Annelies Tielenburg
Jaar: 2009
Wikipedia link: Textuur

Inhoud

Inleiding

Als je aan textuur denkt, zouden er zomaar een aantal verschillende begrippen in je op kunnen komen. Textuur gaat over het oppervlak van een product, hoe het voelt en wat voor uitstraling het heeft. Door textuur kan een product volledig veranderen. Een voorbeeld van textuur is een surfplank, het oppervlak moet ruw genoeg zijn zodat je niet van je plank afvalt. Te ruw is ook weer niet goed, dan gaan je voeten behoorlijk zeer doen.

Beschrijving en eigenschappen

Textuur
Textuur

Textuur is dus het ontwerp van het oppervlak. Het bepaalt hoe een product eruit ziet en hoe het aanvoelt. Textuur kan je gebruiken om grip op het product te verstevigen, zonder dat daarvoor de vorm moet veranderen, of om te zorgen dat het product een luxe uitstraling heeft. Er zijn verschillende technieken om textuur aan te brengen. De technieken die belangrijk zijn om te onthouden zijn zandstralen, schuren, polijsten, etsen, reproductie en afgieten.

Zandstralen

Zandstralen is met behulp van een compressor en perslucht gritkorrels tegen voorwerpen aanblazen. Hiermee wordt er een textuur gecreëerd. Een voorbeeld van zandstralen is glas. Glas kan heel helder zijn, maar ook heel dof. En juist dat doffe is gemaakt door middel van zandstralen.

Schuren

Bij schuren wordt er met een ruw materiaal langs het materiaal gewreven. Het schuren zorgt voor een ruwer oppervlak. Dit om bijvoorbeeld de grip te verhogen. Schuren is een goedkope behandeling.

Polijsten

Polijsten is het oppervlak glanzend en glad maken. Een sterk spiegelend effect creëen. Polijsten is eigenlijk een soort schuren. Het begint met heel grof schuren om daarna steeds minder grof te schuren. Je kan het voorstellen dat een oppervlak onder een microscoop gezien veel pieken en dalen vertoont. Na heel veel schuren worden deze pieken afgevlakt en zo ontstaat er een glad oppervlak. Voorbeelden van een toepassing van polijsten zijn whiteboards, maar ook spiegels.

Etsen

Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij het oppervlak wordt behandeld met een stof waarmee het reageert. In feite lost door de chemische reactie het oppervlak gedeeltelijk op. Een toepassing van etsen is op glazen. Glas wordt vaak geetst met waterstoffluoride of alluminiumfluoride om afbeeldingen aan te brengen.

Reproductie

Het woord zegt het al een beetje, met deze techniek kopieer je textuur. Een voorbeeld is het dashboard van een auto. Dit heeft vaak een ‘leren’ look, maar in veel gevallen is dit helemaal geen leer. Er wordt eerst een voorbeeld gemaakt van het dashboard met echt leer eroverheen. Vervolgens maken ze met behulp van dit voorbeeld een mal, waar ze vervolgens nepleren dashboards mee kunnen maken.

Afgieten

Stel je hebt een prototype dat goed is voor productie, dan kun je dit afgieten. Dit houdt in dat je met behulp van het prototype een matrijs maakt. Zo heb je een kopie van de vorm van je product, en daarmee ook een kopie van de textuur. Deze techniek lijkt een beetje op reproductie.

Toepassingen

Er zijn enorm veel toepassingen te bedenken van textuur, het is tenslotte een producteigenschap. Wat belangrijk is om te onthouden is dat textuur je product enorm kan veranderen. De belangrijkste redenen om een bepaalde textuur aan te brengen op je product zijn grip, uitstraling en hoe het aanvoelt.

Voordelen

De voordelen van textuur aanbrengen zijn de enorme veranderingen die door textuur in je product aangebracht kunnen worden. Het product kan hierdoor makkelijker vast te houden zijn, of kan er veel luxer uitzien dan met een andere textuur. Het is natuurlijk wel zaak om een goede textuur uit te kiezen, het verschilt nogal per product wat bijvoorbeeld een ‘luxe’ uitstraling heeft.

Nadelen

De nadelen van textuur kunnen de kosten zijn, soms is een extra stap in het productieproces noodzakelijk. Een ander nadeel (in het kader van ieder voordeel heb z’n nadeel) van textuur is de enorme keus die je hebt. Hierdoor is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg.

Milieuaspecten

De milieuaspecten verschillen per techniek om textuur aan te brengen. Vanzelfsprekend zijn technieken waarbij materiaal wordt weggehaald minder vriendelijk voor het milieu dan dat er iets bestaands wordt nagemaakt.

Leveranciers en kenniscentra

De informatie die wij gebruikt hebben voor de datasheet en de presentatie hebben we gevonden op:

  • http://www.materia.nl/, in de materialendatabase kan je zoeken naar goede voorbeelden van textuur.
  • http://www.finishing.com/, veel informatie over het afwerken van een product.
  • http://www.standex-gmbh.de/, Dit bedrijf is wel behulpzaam, deze kwamen we tegen nadat we onze presentatie hebben gehouden. Hans Demandt is de Benelux vertegenwoordiger, hij wil wel wat vragen beantwoorden en spreekt Nederlands (H.Demandt@standex-gmbh.de).
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen